Despre moarte. Ghid de tanatogeneză COVID-19. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Despre moarte. Ghid de tanatogeneză COVID-19. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

”Pentru ca articolele dvs. si conversatiile pe care le-am avut, m-au incitat, am publicat o carte…” începe emailul profesorul universitar, dr. Cristian Stan, medic primar legist. O carte, mai curând un ghid explicativ, despre moarte, de 120 de pagini. Scurt și cuprinzător!

Cauzele morții în practica medicală: Ghid de tanatogeneză în boala COVID-19” se numește volumul, de la editura specializată în medicină ”Etna”. În format electronic va aparea la eMag în câteva zile, iar cartea materială, print, cum ne-am obișnuit, în librării în ultima decadă a lunii. O carte mai puțin obișnuită, cu siguranță va face valuri! Bunul doctor a avut amabilitatea și mi-a trimis carte lui în format PDF. Am citit cartea, fără grabă, nu am utilizat cititul rapid, multe le cunoșteam mai aprofundat, dar altfel, multe nu le știam. Pe total, pentru mine a fost o lectură extrem de interesantă! O carte plina de tabele și scheme, intuitivă, talentul și experiența didactică sunt evidente. O carte academică, pentru studenții la medicină și medici, în primul rând, dar nu numai, vorba la modă.

”Atribuirea unei cauze de deces nu este întotdeauna simplă, mai ales la cazurile cu boli anterioare grave la care infecția cu virus SARS-CoV-2 este ultimul eveniment din lanțul cauzal care a dus la deces.

Pe de altă parte, se pune întrebarea dacă în lipsa infecției pacientul nu ar mai fi trăit cel puțin o scurtă perioadă de timp?

Ne puteți urmări și pe Google News

La majoritatea cazurilor de boală COVID-19 cu evoluție prelungită plămânii sau alte organe vitale sunt atât de grav afectate încât cauza morții este simplu de stabilit, fiind raportată la sindroamele tanatogeneratoare majore ce au fost abordate în capitolele anterioare.

Dificultatea stabilirii cauzei morții apare la persoanele cu boli preexistente grave la care trebuie să facem diferența dintre cei care au murit datorită infecției și respectiv cei care decedează datorită bolilor anterioare având virusul SARS-CoV-2 dar fără să fi făcut boala COVID-19.” Spune dr. Cristian Stan.

Moartea, acest dușman al omenirii! Multă lumea, marea majoritate, se teme de moarte. Ghidul profesorului dr. Cristi Stan oferă niște explicații absolut necesare dacă vreți să înțelegeți moartea. Pentru că dacă înțelegi ceva, nu te mai temi de acel lucru. Cel puțin nu așa de mult, acea teamă viscerală de necunoscut. Cu toate că m-a trecut un frison realizând cât de fragilă este ființa umană, în câte zeci de moduri se poate muri. Motto-ul lucrării este ”Ce que l’on conçoit bien s’énonce clairement” -  Nicolas Boileau. (Ceea ce este bine înțeles, se explică clar).

Dar dacă moartea este doar un nou început, pe alt nivel al existenței? Multe sisteme filosofice, religii, credințe, susțin acest lucru. Dar, din câte știu, nu există nicio lucrare științifică serioasă în acest sens. Poate lucrările lui Camille Flammarion, cel puțin el a fost un om de știință, un astronom reputat. Mai cercetăm, mai studiem, mai vedem ce au scris unul și altul, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!