În această seară, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco din București (Bdul Dacia nr. 77), va avea loc o întâlnire cu regizorul Alexandru Solomon, prilejuită de apariția volumului „Reprezentări ale memoriei” în filmul documentar, în colecția „Cinema” a Editurii Polirom, și în ediţie digitală, prefaţă de Anca Oroveanu.
Despre volumul Reprezentări ale memoriei în filmul documentar va vorbi antropologul Vintilă Mihăilescu, iar discuția va fi însoțită de proiecția filmului „Franzela exilului”, un documentar realizat de Alexandru Solomon în 2002. Intrarea la eveniment este liberă.
Binecunoscut regizor de film documentar, distins cu numeroase premii, Alexandru Solomon îşi concentrează experienţa profesională într-un volum în care accentul cade pe partea practică a realizării acestui tip de filme. Pe parcursul analizei, autorul îşi întrerupe expunerile pentru a prezenta filme ca Santiago de João Moreira Salles ori documentarele lui Agnès Varda, dar şi pentru a arăta cum documentarul poate rememora fenomene istorice ca Holocaustul sau comunismul.
„Lucrarea lui Alexandru Solomon îşi asumă subiectivitatea reflexivă a discursului nu ca opţiune narativă, ci ca pe o profesiune de credinţă, împărtăşită şi cu alţi realizatori de film documentar, care îi servesc drept ilustrare şi argumentare. Rezultă un peisaj critic de afinităţi elective ale filmului documentar din ultimele decenii, onest şi profund în acelaşi timp”, spune Vintilă Mihăilescu.
„Cei cărora evoluţia din ultimele decenii a documentarului le e mai puţin familiară vor descoperi, ghidaţi de Alexandru Solomon, un teritoriu de o mare bogăţie şi varietate şi se vor simţi îndemnaţi – îmi permit să sper – să-i continue prospectarea pe cont propriu. Am convingerea că parcursul propus de autor se va dovedi incitant şi pentru cei care sînt mai avansaţi în cartografierea acestui teritoriu. Şi unii, şi alţii au prilejul să parcurgă un text captivant, scris cu simplitate şi fineţe, despre un domeniu în plin avînt, care ne rezervă neîndoielnic încă multe surprize”, scrie Anca Oroveanu.
Despre film
„Franzela exilului”, un documentar despre Caragiale la Berlin, a fost selecţionat la Ierusalim, Mediawave, Târgu-Mureş & Sarajevo Film Festivals. A obținut Premiul Special al Juriului, UCIN. A fost produs de Fundaţia Arte Vizuale, cu sprijinul CNC, și difuzat de TVR 2 / România. A avut proiecţii speciale la Berlin, Londra, Paris.
Despre autor
Alexandru Solomon (n. 22 iunie 1966, Bucureşti) a absolvit în 1991 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Imagine Film. Preparator universitar la IATC (1992-1995), apoi asistent universitar (1997-2001 şi din 2011 până în prezent) la Universitatea Naţională de Arte, departamentul Foto-Video. Membru din 1994 al comitetului director al Fundaţiei Arte Vizuale şi director al Festivalului One World Romania (2011-2016). A colaborat ca operator-şef la filme de ficţiune cu regizori ca Nicolae Mărgineanu („Priveşte înainte cu mânie”, 1993), Andrei Blaier („Crucea de piatră”, 1994), Sinişa Dragin („În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură”, 1999), Titus Muntean („Examen”, 2003). A scris şi regizat peste cincisprezece documentare, printre care „Omul cu o mie de ochi” (2001), „Marele jaf communist” (2004), „Cold Waves – Război pe calea undelor” (2007), „Kapitalism – Reţeta noastră secretă” (2010), „România: patru patrii” (2015).