Vasile Cîțu, tatăl premierului interimar Florin Cîțu, primește despăgubiri de aproximativ 160.000 de lei în dosarul din anul 2019 în care se judecă cu Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din comuna Voineasa. Vasile Cîțu deține aici un teren forestier de 75 de hectare şi unul intravilan de 1.250 metri pătraţi, ambele donate copiilor - Florin Cîțu și George Cîțu.
Tatăl premierului interimar Florin Cîțu primește despăgubiri importante de la stat în dosarul înregistrat pe data de 29 iulie 2019 și în care Comisia locală l-a acționat în instanță pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din comuna Voineasa.
Tatăl oficialului a mai ajuns în centrul atenției presei în legătură cu aceleași proprietăți, pentru care a fost denunțat, alături de soția sa, Elena Cîțu, la Direcția Națională Anticorupție.
Despăgubiri de 160.000 de lei pentru tatăl premierului Florin Cîțu
Judecătoria Brezoi a decis, miercuri, 6 octombrie, să admită „în parte cererea formulată de reclamantul-creditor Câţu Vasile, în contradictoriu cu pârâta-debitoare Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Voineasa”, potrivit soluției pronunțate în dosar.
Tatăl premierului interimar Florin Cîțu primește despăgubiri în valoare de aproximativ 160.000 de lei aferente unei perioade de circa 800 de zile.
„Obliga pe pârâta-debitoare Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Voineasa, să plătească reclamantului-creditor penalităţi în cuantum de 200 lei/zi de întârziere, începând cu data de 21.07.2019 până la executarea obligaţiei prevăzută în titlul executoriu, respectiv sentinţa civilă nr. 74/03.02.2017 a Judecătoriei Brezoi. Definitivă. Astăzi, 06.10.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.Document: Încheiere finală (dezinvestire) 578/2021 06.10.2021”, a mai decis Judecătoria Brezoi.
Terenurile din Voineasa, lăsate moștenire copiilor familiei Cîțu
Terenurile din Voineasa și nu numai au fost oferite sub formă de donație de către soții Cîțu copiilor lor, premierul interimar Florin Cîțu și George Constantin Cîțu. Astfel, cei doi bărbați au o moștenire care prevede un teren forestier de 75 de hectare şi unul intravilan de 1.250 metri pătraţi, ambele în comuna Voineasa, județul Vâlcea, și o casă de 130 metri pătraţi în comuna Goleşti.
Donațiile au fost făcute în anul 2014, iar premierul Florin Cîțu și fratele său dețin bunurile în părți egale. Cei doi au ajuns în instanță unde s-au judecat până pe 27 noiembrie 2019, pe tema moștenirii. Judecătoria Vâlcea a decis la acel moment următoarele:
„În temeiul art. 411 alin. (1) pct. 2 Cod procedură civilă, dispune suspendarea judecării cauzei privind pe petentul CÎŢU FLORIN VASILE în contradictoriu cu intimatul CÎŢU GEORGE CONSTANTIN. Cu posibilitate pentru toate părţile de a solicita reluarea judecării cauzei. Cu drept de a formula cerere de recurs pe toată durata de suspendare a judecării cauzei, care se va depune la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Pronunţată astăzi 27.11.2019 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”
Vasile și Elena Cîțu, denunțați la DNA pentru terenurile din Voineasa
Părinții premierului Florin Cîțu nu se află pentru întâia oară în atenția presei. Ei au mai fost în centrul unor controverse atunci când în spațiul public a apărut informația potrivit căreia cei doi au fost denunțați la DNA tocmai pentru terenurile din comuna Voineasa. Ambele dosare au fost, însă, clasate.
Părinții premierului Florin Cîțu, Vasile și Elena Cîțu, au avut două dosare la DNA, ambele închise după o anumită perioadă de timp. Soții Cîțu au fost acuzați pentru felul în care au intrat în posesia a 75 de ha de pădure în stațiunea montană Voineasa din județul Vâlcea. Dezvăluirile au fost făcute de fostul senator PSD Valer Marian.
În primul dosar, DNA Pitești a declinat cauza la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care a închis dosarul în care părinții premierului erau acuzați de înșelăciune calificată după doi ani de zile, prin soluție de neîncepere a urmăririi penale.
În cel de-al doilea dosar, Vasile și Elena Cîțu au fost acuzați de complicitate la abuz în serviciu, însă DNA Pitești a clasat cauza după patru ani.