Cu frigul în oase, bucureștenii au mai pus, ca pe vremea lui Ceaușescu, o haină pe ei. Unii dintre ei dau drumul la aragaze pentru a se dezgheța, alții au acoperit caloriferele cu pături pentru a nu spori și mai rău frigul. În apartamente, temperaturile nu trec de 16-17 grade, iar noaptea scad și mai mult. Se apelează la reșouri și alte surse de încălzire. Dar puțini dintre ei știu că pot să primească despăgubiri de la furnizorul de energie termică.
Pe de altă parte, Termoenergetica are și ea dreptate. Rețeaua de termoficare din București este veche și cedează la presiuni mari, iar avariile sunt foarte dese. Dar asta nu este problema contribuabilului, care are dreptul la o viață decentă, mai ales dacă locuiește într-o capitală europeană.
Așadar, cetățenii pot să dea în judecată furnizorii de energie termică, în cazul în care frigul din casă le creează neplăceri.
Cele două variante
"Puteți chema în mod colectiv sau după cum spuneam prin reprezentarea asociației de proprietari, în judecată, furnizorul sau după caz asociația de proprietari, pentru a obține despăgubiri de natură materială morală și alte daune pe care le considerați oportune cum ar fi daunele interese în condițiile în care din pricina frigului ai fost nevoit să anulezi un proiect de a lucra de acasă sau alte asemenea", spune avocatul Adrian Cuculis.
Bucureștenii pot da în judecată Compania Municipală Termoenergetică în condițiile în care rămân în mod repetat fără apă caldă și căldură. Acest lucru se poate face în două variante.
O soluție ar fi ca asociația de proprietari să decidă în mod colectiv, în urma votului membrilor asociației, să dea în judecată Termoenergetica.
În acest caz, toți membri asociației sau majoritatea lor, pot decide inițierea unui proces colectiv prin care Asociația, în numele lor, să ia decizia de a chema în judecată furnizorul de energie termică.
Se pot cere despăgubiri materiale
Pentru toate inconvenientele se pot cere despăgubiri și chiar și daune morale, materiale sau de interese.
Acest lucru este posibil fiindcă cel care are contractul încheiat cu Termoenergetică SA nu este proprietarul - persoană fizică -, ci asociația de proprietari.
Dar acest lucru poate fi făcut și individual. Fiecare consumator în parte da în judecată asociația de proprietari fiindcă nu primește căldură și apă caldă, iar asociația de proprietari cheamă în instanță Termoenergetica pentru a răspunde.
În cazul în care în mod greșit asociația nu ia decizia chemării în judecată a Termoenergetică SA, atunci fiecare proprietar din bloc poate demara pe cont propriu sau în proces colectiv, o acțiune de a solicita despagubiri și chiar daune morale, materiale sau de interese de la compania de furnizare a energiei termice.