Despăgubiri mai mari pentru bagajele pierdute sau întârzierea zborurilor. Sumele ajung la câteva mii de euro
- Ana Munteanu
- 6 februarie 2025, 21:21

Republica Moldova. Pasagerii curselor aeriene vor primi despăgubiri mai mari în cazul pierderii sau deteriorării bagajelor și al întârzierii zborurilor. Un proiect de lege care prevede majorarea asigurării de răspundere civilă față de pasageri, bagaje, trimiteri poștale și mărfuri a fost votat joi de Parlament. Inițiativa a fost susținută, în prima lectură, de 61 de deputați.
Documentul prevede majorarea cerințelor minime de asigurare pentru operatorii aerieni și operatorii de aeronave, care efectuează zboruri în cadrul, spre, din sau deasupra teritoriului Republicii Moldova.
Suma despăgubirilor
Potrivit autorilor proiectului de lege, creșterea cuantumului minim al asigurării va oferi o protecție financiară mai mare pentru pasageri în caz de accidente, pentru pierderea, distrugerea sau deteriorarea bagajelor, trimiterilor poștale și mărfurilor.

Bagaj. Sursa Foto: Arhiva EVZ
Autorii documentului propun majorarea cuantumului minim al asigurării de răspundere civilă față de pasageri în cazul daunelor survenite din cauza întârzierii de la 5 346 DST la 6 303 DST per pasager. Valoarea ar reprezenta o sumă de până la 22 000 de lei (circa 1 100 de euro), potrivit ratei Băncii Naționale a Moldovei.
De asemenea, în cazul bagajelor, cuantumul minim se va majora de la 1 288 la 1 519 DST pentru fiecare pasager. Valoarea reprezintă echivalentul a 36 000 de lei (aproximativ 1 800 de euro). În ceea ce privește transportul de mărfuri, cuantumul minim va fi de 26 DST per kilogram.
Prevederile au scopul de a proteja drepturile pasagerilor
Documentul a fost prezentat în Parlament de secretarul de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță.
„Noile prevederi vor oferi mai multă siguranță și încredere atunci când persoanele călătoresc. Totodată, va fi acordat un sprijin financiar mai consistent în caz de pierdere sau deteriorare a bagajelor, precum și în caz de accidente. Prin acest proiect, reafirmăm angajamentul nostru de a proteja drepturile pasagerilor. De asemenea, ne propunem să asigurăm un transport aerian mai sigur și mai modern”, a afirmat Mircea Păscăluță.

Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță. Sursa foto: www.facebook.com/mirceapascaluta
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în colaborare cu Autoritatea Aeronautică. Aceasta a fost elaborată în contextul dispozițiilor din Convenția de la Montreal din 1999, la care Republica Moldova este parte. Convenția prevede revizuirea periodică a limitelor de răspundere conform unui factor de inflație determinat la nivel internațional.
Proiectul de modificare a legii va fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură. După adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.