Un controversat om de afaceri a câștigat 8 milioane de lei, de la ANAF, în urma unui proces în care s-a judecat cu această instituție.
Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus restituirea către omul de afaceri Valentin Vișoiu a sumei de 7.929.967 lei. Banii au fost virați statului în baza unei decizii de impunere transmisă de ANAF.
Cazul datează din 2017, când Valentin Vișoiu a fost vizat de un control al ANAF având ca obiect calcularea impozitului datorat statului pentru veniturile obținute din alte surse, din 2011. Este vorba despre un contract de cesiune a unei creanțe, care a fost încheiat de omul de afaceri în anul respectiv. Angajamentul avea ca obiect transmiterea dreptului la măsuri reparatorii prin echivalent privind un teren din București. Inspectorii fiscali au susținut la momentul controlului că obiectul contractului de cesiune se încadra în categoria veniturilor impozabile din alte surse, așa că au emis o decizie de impunere, potrivit justnews.ro.
Cazul a ajuns în instanță, unde Valentin Vișoiu a susținut că au fost încălcate dispozițiile Codului fiscal în vigoare la data încheierii contractului de cesiune de creanță, 2021. Aceasta întrucât abia în anul 2013 a fost reglementată, în mod expres, în categoria veniturilor impozabile din alte surse, cesiunea de creanță.
În acest proces, judecătorii au decis în favoarea sa și au stabilit că veniturile care ar fi revenit titularilor aflați în evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, în calitatea acestora de persoane îndreptățite potrivit legii sau moștenitorii lor legali urmare a emiterii titlurilor de plată, nu erau impozabile când s-a făcut plata contractelor de cesiune de drepturi.
Prin urmare, a operat o scutire de impozit aferentă prețului plătit în considerarea preluării acestor drepturi de creanță.
Procesul s-a încheiat în favoarea omului de afaceri
Procesul s-a încheiat, zilele trecute, cu o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a dat dreptate, încă o dată, omului de afaceri. Decizia judecătorilor este definitivă.
„Respinge recursul formulat de pârâta Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Juridică împotriva sentinţei civile nr. 5082 din 5 decembrie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.
Admite recursul formulat de reclamantul Vişoiu Valentin împotriva sentinţei civile nr. 2105 din 26.06.2018 Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi în rejudecare, admite cererea reclamantului. Dispune restituirea sumei de 7.929.967 lei achitate în baza deciziei de impunere anulate.
Obligă recurenta pârâtă la plata către reclamant a sumei de 8.321 lei reprezentând cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă”, se arată în dispozitivul publicat pe portalul instanțelor.
Condamnat în primă instanță în dosarul Publitrans
Valentin Vișoiu a fost condamnat în primă instanță la 7 ani şi 8 luni de închisoare în dosarul de corupție Publitrans Pitești. El a fost acuzat de dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Dosarul este legat de un contract de achiziție, din perioada în care primar al Piteștiului era Tudor Pendiuc, a 80 de autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate ce asigura transportul public local în oraș.
Recent, Valentin Vișoiu a fost implicat într-un alt scandal, fiind acuzat că l-ar fi agresat pe protestatarul „Ceauşescu” (Marian Moroşanu). Acesta se afla în fața Curții de Apel București, unde se judeca un termen al dosarului Publitrans.
După incident, protestatarul a anunțat că va depune plângere la poliţie împotriva omului de afaceri.