Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Deslușirea unei stenograme liberale: vânt din pupă lui Băsescu și mandat de putere lui Ponta!
Deslușirea unei stenograme liberale: vânt din pupă lui Băsescu și mandat de putere lui Ponta!

Deslușirea unei stenograme liberale: vânt din pupă lui Băsescu și mandat de putere lui Ponta!

Nu știu ce nu i-a plăcut Tatianei Bran la Palatul Cotroceni de s-a apucat să scrie atunci pe facebook despre draperii, covoare și lipsa cantinei în încercarea ei de a ne comunica primul mesaj al purtătorului de cuvânt al noului președinte. Nu a impresionat-o de niciun fel arhitectura palatului, dalele mici de granit de pe alei, irișii zvelți țâșniți din bazinul cu apă, maiestatea castanilor de peste suta de ani… Om care nu vede dincolo de aparențe, zic.

La asta mă gândeam duminică la prânz, când am traversat curtea Cotroceniului spre peluza unde avea să se desfășoare recepția oferită de președintele Klaus Iohannis cu ocazia  Zilei Europei, hotărâtă însă de a vedea/afla cum se mișcă apele politicii dâmbovițene după apariția în presă a unor fragmente din discursul lui Teodor Atanasiu, ținut în fața liberalilor din Bistrița, cu privire la mazilirea aliaților din PDL. Eram convinsă că, în ciuda urechelii premierului de către președintele Iohannis, cu o zi înainte, Victor Ponta va veni la Cotroceni și va încerca să obțină avantaj din fierberea din interiorul Noului PNL. Mesajul lui de pe facebook, după apariția stenogramei, fusese elocvent și puncta pentru pesediști faptul că și pe ei îi trădase liberalul Crin Antonescu, când a rupt USL: ”Dacă doriți să revedeți un episod remixat din seriile:

1. Cum se împarte pielea ursului din pădure
2. Ce înseamnă loialitate într-o alianță la PNL-PDL

DISTRAȚI-vă, dar să nu uităm!”

Ei bine, la Cotroceni, premierul Ponta exact asta a făcut: a punctat pentru PSD și a glumit arogant cu liberalii, inclusiv cu președintele Iohannis, ca un om care se simte pe coama calului când ceilalți dau ture la nivelul scăriței de sub șa. A fost jovial cu Dan Mihalache și alți câțiva liberali, deși cred că i-ar fi vrut în preajmă pe Vasile Blaga și Alina Gorghiu, nu neapărat să le de un bobârnac ci pentru bucuria de a-și vedea adversarii politici patinând în mocirla trădării. Nu știu dacă e adevărat sau nu, fiindcă n-am auzit replicile, dar circulă un zvon că Ponta l-a drăcuit pe Ludovic Orban și n-a vrut să dea mâna cu el atunci când acesta a venit să-l salute. Dacă s-a întâmplat așa, episodul se înscrie exact în senzația de putere a premierului, prilejuită de o posibilă separare a PNL de PDL. 

Adevărul e că, indiferent de strategia exaltată a lui Ponta, stenograma (pe care EVZ o publică, azi) discursului lui Teodor Atanasiu și intervenția Alinei Gorghiu e atât de…urâtă, încât e absolut posibil ca Noul PNL să sară în aer, cu vrerea sau fără vrerea lu Blaga.

"Noi fără PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru! Am făcut un lucru deștept: am făcut o fuziune paritară,  în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la președintie al partidului și ei ne-au dat sediul în care să funcționăm. Gândiți-vă că avem 28 de județe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obține. Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă primul ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă!", le-a spus Teodor Atanasiu liberalilor din Bistrița.

Clar, nu? Vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, spune că Predoiu a ieșit din cărți și nu va mai fi premierul PNL. Tot discursul său anti-PDL a fost susținut și de președinta PNL, Alina Gorghiu. Ce urmează?

Nu-i greu de prevăzut că spargerea PNL va face culoar unui alt partid de centru-dreapta, clădit pe structurile PDL, un alt Nou partid care va strânge în jurul lui oameni din formațiunile mici, fără șansă să intre în Parlament, în 2016, cu procentele actuale. Dacă ne amintim că numele PDL a fost înregistrat ca marcă, de curând, de un membru PMP Constanța, vom avea idée despre cine va pune umărul la construcția noului partid și va face trierea membrilor.

Dinspre Cotroceni nu cred că va veni vreo soluție de reconciliere de succes pentru PNL-PDL. Președintelui Iohannis îi plac și irișii, și castanii, și sepepiștii care-l duc în siguranță la Sibiu sau prin lume. N-are decât să-l pună Băsescu la punct pe Ponta! Lui îi convine. Măcar cinci ani.

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: