Furtuna Ciara, care a “survolat” o parte a Franţei, a fost aproape perfectă pentru cele circa 8.000 de turbine eoliene din ţară, mai ales în nord.

Potrivit RTE, filiala EDF, responsabilă cu transportul electricităţii, parcul eolian francez a produs la 13,30 duminică, 13.000 de megawaţi, aproape un sfert din consumul ţării. Această cifră nu e un record, fiindcă în mai 2019 o altă zi cu rafale puternice a produs 13.288 MW.

Cu toate acestea, energia eoliană nu se compară încă cu cea nucleară

Centralele electrice franceze au produs duminică aproape 70% din electricitatea franceză. Şi totuşi eolienele au produs doar 78% din puterea lor totală, fiindcă puterea instalată este de 16.500 de MW. E adevărat că o pate dintre turbine, cele mai expuse au fost oprite automat (atunci când vântul depăşeşte 90 km/h. Vântul, duminică, a avut şi viteze care au depăşit 120 km/h). Rezultatul e oricum unul notabil.

Acest sistem măsoară în timp real emsiunile fiecărei ţări în parte, pe baza modului lor de a produce energie. Măsurătorile se fac şi pentru a vedea care dintre ţările europene sunt mai „verzi”. În Irlanda, Danemarca, Germania, Franţa, culoarea dominantă este verde, simbol a unor ţări virtuoase, după cum relatează Le Point.