Evenimentul Zilei > Politica > Desfășurătorul unui CEx incendiar: cum vrea s-o „îngroape” Dragnea pe Firea!
Desfășurătorul unui CEx incendiar: cum vrea s-o „îngroape” Dragnea pe Firea!

Desfășurătorul unui CEx incendiar: cum vrea s-o „îngroape” Dragnea pe Firea!

Potrivit surselor ”Evenimentului zilei”, după ce a impus-o la portofoliul Educației, Dragnea vrea s-o propulseze pe Ecaterina Andronescu și la șefia PSD București. De asemenea, social-democrații sunt nemulțumiți (de luni de zile) și de ministrul Justiției – l-am numit pe Tudorel Toader, susținut cu vehemență de Călin Popescu-Tăriceanu –, pe care șeful PSD l-ar vrea înlocuit cu Eugen Nicolicea sau Oana Florea.

Un alt punct de fierbere al CEx-ului constă în intenția lui Liviu Dragnea de a-l debarca pe baronul de Olt, Paul Stănescu, de la ”butoanele” Ministerului Dezvoltării Regionale, dar și din poziția de vicepremier, întrucât continuă să facă front comun cu Gabriela Firea și exclusul Adrian Țuțuianu.

 

Ce o așteaptă pe primăriță

În preludiul CEx-ului, majoritatea apropiaților lui Liviu Dragnea agreau debarcarea soției lui Florentin Pandele din funcțiile deținute pe linie de partid și retragerea sprijinului politic pentru Primăria Capitalei, acest scenariu având mai mulți susținători decât ”alternativa” excluderii directe, din considerente strategice și de imagine. Totuși, lucrurile amenință să degenereze de la un minut la altul, în condițiile în care acuzațiile proferate de Gabriela Firea la adresa lui Dragnea sunt de o gravitate extremă, iar șeful PSD o vrea exclusă. În fond, o excludere a primarului Capitalei ar putea fi solicitată de Codrin Ștefănescu sau de controversatul Cătălin ”Mitralieră” Rădulescu (în ultima perioadă a tot fost invitat la CExuri, întotdeauna cu o țintă bine stabilită), care sunt inamici declarați ai Gabrielei Firea.

 

Tranșarea ”veșnicului scandal”

Dovadă că nu iese fum fără foc și că CEx-ul vizează, pe fundalul remanierilor, și o serie de reglări de conturi, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că ”este obligatoriu” ca forul să tranșeze cazul ”Gabriela Firea”.

„Așteptările mele de la această ședință sunt foarte mari, și anume că după acest CEx lucrurile vor intra în normalitate și firesc, în interiorul PSD. Ca să intre în normalitate și firesc este obligatoriu să discutăm și să tranșăm veșnicul scandal în care ne implică doamna Gabriela Firea și declarațiile care afectează întregul partid”, a declarat Ștefănescu.

 

Reglări de conturi

La rândul ei și Gabriela Firea a specificat, vineri, că își așteaptă sentința în CEx, acuzându-l pe Liviu Dragnea că prgătește decapitarea tuturor liderilor care i se opun. „Mi-aştept sentinţa. Aştept să fim convoncaţi la CEx. Prea mari surprize nu vor fi. Am înţeles că situaţia mea e decisă şi că se doreşte să rămân fără funcţii politice, preşedinte PSD Bucureşti şi Ilfov (…) Au fost chemaţi mai mulţi colegi la domnul Dragnea. Înţeleg că 70% din timpul său îl alocă Gabrielei Firea. Are timp să se întâlnească şi să îi cheme pe parlamentari, pe primarii din Ilfov. În CEx voi fi criticată, eventual cineva va propune şi se va vota. E previzbil. (…) Sunt convinsă că nu convocă CEx decât atunci când va avea voturile necesare îndepărtării mele”, a declarat Gabriela Firea.

 

Trocuri eșuate

Potrivit surselor citate, Liviu Dragnea s-a tot străduit, de-a lungul ultimelor două luni, să statueze o înțelegere cu Paul Stănescu (în fapt, un armistițiu veninos), însă baronul de Olt a refuzat orice steag de culoare albă, fiind conștient că teleormăneanul nu dorește decât să-l ”adoarmă”, pentru a-l rupe de facțiunea Firea-Țuțuianu și pentru a-l marginaliza pe linie de partid. În rarele sale poziții oficiale, Stănescu a susținut că nu se teme de remaniere și că nu are de gând să se țină cu dinții de pozițiile ministeriale. Printre trocurile propuse de Liviu Dragnea se numără menținerea în cadrul Cabinetului Dăncilă a numeroșilor secretari de stat impuși de Stănescu și păstrarea acestuia în poziția de vicepreședinte al partidului celor trei trandafiri.