Autorităţile din Cluj sunt acuzate că vor să încredinţeze direct un contract de 16 milioane de euro vizând lucrări de mutare a unor deşeuri chimice din calea viitoarei Autostrăzi Transilvania.
Este vorba despre 150.000 de tone de deşeuri chimice de hexaclorciclohexan provenite de la fostele Uzine Chimice Turda, care ar urma să fie duse pe raza localităţii Bădeni, judeţul Cluj.
Sub pretextul că lucrările trebuie executate foarte repede, autorităţile se pre gătesc să le încredinţeze direct, fără licitaţie, firmei I&C Invest SRL din Turda.
Câţiva patroni ai unor firme de construcţii din Cluj spun că nici nu s-a pus problema unor licitaţii şi pun acest lucru pe seama valorii mari a contractului. „Preţul normal, cu un profit de peste 50 la sută, este cam de trei euro/tonă de deşeu transportat. Rezultă un preţ de până în 500.000 de euro. Chiar dacă am adăuga şi construirea celulei, şi tot nu ar trece de un milion de euro”, ne-a spus patronul unei firme de construcţii din Cluj.
Daniel Călugăr, patronul firmei I&C Invest SRL din Turda, recunoaşte că suma de 16 milioane de euro a fost fixată chiar de el. „Am dus negocieri cu Bechtel şi cu Com pania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, dar totul se rezumă în prezent la simple discuţii. Eu am vrut să mutăm deşeurile într-o fostă balas tieră a firmei mele, dar a căzut şi vor fi alese alte locuri, tot ale mele. Cu Bechtel cred că o să lucrăm ca subcontractori. Investiţia o vom face noi, firma noastră. Construirea unei celule costă între 5 şi 6 milioane de euro. Avem în plan să facem 5-6 celule de depozitare”, ne-a spus Daniel Călugăr.
Autorităţile implicate în mutarea deşeurilor merg pe aceeaşi idee: că, deocamdată, totul se rezumă la discuţii. Totuşi, prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, e convins că deşeurile vor fi mutate în cel mai scurt timp posibil.
Nimeni nu-şi asumă responsabilitatea
Conducerea CNADNR şi firma Bechtel îşi pasează una alteia responsabilitatea pentru mutarea deşeurilor. Cristian Duică, directorul CNADNR, susţine că această lucrare îl priveşte pe constructorul auto străzii. „Firma Bechtel se ocupă de treaba asta şi conlucrează cu agenţia de mediu din Cluj. Eu am contract cu Bechtel, iar cu cine vor ei să facă această mutare este treaba lor. Ei trebuie să vină să spună că lucrează cu firma cutare, agreată de agenţia de mediu. Până acum au fost doar discuţii. În orice caz, noi avem bani, e un capitol din buget despre fonduri destinate pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute”, spune Duică.
Reprezentanţii companiei Bechtel au altă variantă. „Mutarea deşeurilor intră în responsabilitatea CNADR. Prin contract, ei se obligă să ne predea terenul liber de orice sarcini de expropriere, relocare de utilităţi, descărcare arheologică”, afirmă Bogdan Sgârcitu, director de comunicare la Bechtel.
ÎN FAŢA PERICOLULUI
Locuitorii nu vor deşeuri chimice Sătenii din satul Bădeni au protestat săptămâna trecută când au aflat despre intenţia autorităţilor de a muta, pe raza localităţii, un depozit de 150.000 de tone de deşeuri chimice. Oamenii explică faptul că îşi câştigă existenţa din cultivarea zarzavaturilor şi că un depozit cu deşeuri chimice ar afecta ecosistemul zonei. La rândul lui, prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a declarat că, prin discuţii, s-a căzut la pace. „Oamenii au căzut de acord să le mutăm tot în Bădeni, dar în alt loc”, a spus prefectul.