Serviciul Român de Informaţii (SRI) a declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securităţii Statului (DSS) în evenimentele din 1989.
Dosarul declasificat a făcut parte din investigaţiile Comisiei "Decembrie 1989", instituită în anul 1991 la nivelul Senatului cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1 - 31 decembrie 1989.
"Această declasificare face parte din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză.
Sute de familii încă aşteaptă răspunsuri, sute de victime încă îşi aşteaptă liniştea, iar milioane de români încă aşteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc", a transmis directorul SRI, Eduard Hellvig, printr-un comunicat de presă.
Ionuț Stroe: Este un drept și o obligație să aflăm ce s-a întâmplat în decembrie 1989
În acest context, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a spus că victimele şi familiile care au suferit la Revoluţie merită să afle, în sfârşit, situaţiile şi numele comuniştilor care le-au adus atât de multă suferinţă, iar noi, ceilalţi, trebuie să ştim câţi dintre aceştia au continuat să ne conducă la cel mai înalt nivel
„Desecretizarea dosarului despre zilele Revoluției de către SRI sper să aducă cu ea dreptatea și adevărul pe care cu toții le merităm. Azi avem, poate nu prea tarziu, răspunsuri care ne-au fost ascunse cu bună știință. Este un drept și o obligație să aflăm ce s-a întâmplat în decembrie 1989, care a fost implicarea fostei Securități comuniste și cine sunt vinovații.
Victimele și familiile care au suferit la Revoluție merită să afle, în sfârșit, situațiile și numele comuniștilor care le-au adus atât de multă suferință, iar noi, ceilalți, cred că trebuie să știm câți dintre aceștia au continuat să ne conducă la cel mai înalt nivel, în instituții, partide politice, companii, ocupând poziții cheie in acest stat.
Au trecut 33 de ani. 33 de ani în care justiția nu a reușit să găsească un vinovat pentru crimele comise atunci. Îmi amintesc cu câtă sete românii își doreau răspunsuri în anii '90-2000. În perioada aceea, adolescent fiind, realizăm că pentru familia mea, care a suferit în comunism, votul era tocmai despre a pedepsi și lupta împotriva foștilor comuniști și nomenclaturiști. Cred că este momentul să ne regăsim acea dorință de a găsi adevărul pentru a putea, în sfârșit, să fim împăcați”, a scris Ionuț Stroe pe pagina sa de Facebook.