Orientarea animalelor și, mai ales, modul păsărilor de a naviga în aer au pus multe probleme importante oamenilor de știință. Biologii au încercat să scoată la iveală exact cum de viețuitoarele înaripate au „puteri magnetice”., văzute de specialiști ca un fel de al șaselea simț. Acum, o echipă de cercetătorii din Suedia consideră că au găsit răspunsul, care are rădăcini mult mai adânci decât se credea până acum.
„Al șaselea simț” al păsărilor - capacitatea de a vizualiza câmpul magnetic al pământului - a fost, în sfârșit, demistificată de două studii separate, care oferă un răspuns elocvent acestui secret, relatează The Independent.
Magnetorecepția, așa cum este cunoscut acest simț a păsărilor, folosită inclusiv în marile migrații transcontinentale, este rezultatul activării unei substanțe din ochii păsărilor, o proteină numită Cry4.
Studii precedente au sugerat că abilitatea de a vedea câmpul magnetic are legătură cu un grup mai mare de proteine, cărora Cry4 le-ar aparține, numite criptocromi („crtptochromes”). Dintre toate acestea, doar Cry4 este prezentă pe toate momentele zilei.
„Cry 4 este un magnetoreceptor ideal, deoarece nivelul proteinei din ochi este constant”, a explicat un doctorand de la Universitatea Lund din Suedia și autor al studiului citat, Atticus Pinzón-Rodríguez. „La asta ne așteptăm doar de la un receptor care este folosit indiferent de momentul zilei”, a adăugat cercetătorul.
Autorul susține că rezultatele studiului „indică faptul că alte animale, poate chiar toate, au receptori magnetici și pot să sesizeze câmpuri magnetice”.