Evenimentul Zilei > Social > Descoperirea momentului! Fizicienii au detectat o particulă de materie întunecată
Descoperirea momentului! Fizicienii au detectat o particulă de materie întunecată

Descoperirea momentului! Fizicienii au detectat o particulă de materie întunecată

O echipă internațională de fizicieni susține că a detectat o particulă subatomică ipotetică, numită Axion.

Echipa de fizicieni care căuta materia întunecată a dat peste semnale neașteptate care ar putea duce la descoperirea unei noi particule: Axionul.

Aşadar, o echipă de fizicieni s-ar putea să fi detectat pentru prima oară o particulă ipotetică numită axion, ca parte a unui experiment uriaș gândit să detecteze materia întunecată.

Ca parte a experimentului XENON1T cu materie întunecată, descris în detaliu în NYT despre această descoperire, cercetătorii au plasat două tone de xenon lichefiat ultra pur într-un rezervor situat în Alpii italieni. Xenonul este un gaz nobil extrem de stabil care îl face un candidat perfect pentru detectarea prezenței oricărei particule care trece prin el.

Experimentul a fost făcut la detectorul Gran Sasso unde, cu ajutorul a 3,2 tone de xenon ultra-pur lichefiat, dintre care două tone au funcționat ca ”țintă” pentru interacțiunea dintre atomii de xenon și alte particule. Cele mai multe interacțiuni au fost între particule cunoscute, fiecare interacțiune este numită ”eveniment”, iar aceste interacțiuni cu particule de un tip cunoscut sunt numite ”semnale de fond”.

Cercetătorii au detectat mai multă activitate decât s-au așteptat și unul dintre scenarii este că excesul de activitate este o dovadă că axionul, o particulă subatomică de materie întunecată despre care s-a postulat încă din anii 70, ar putea să fi fost detectată.

Echipa a anunțat că a găsit un „exces surprinzător de activitate” de particule, și unul dintre scenarii este că excesul de activitate este o dovadă că axionul, o particulă subatomică de materie întunecată despre care s-a postulat încă din anii 70, ar putea să fi fost detectată.

Oamenii de știință sugerează că există trei explicații pentru acest exces:

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE