Descoperirea care îngrozește. „Veriga lipsă” a universului, găsită de astronomi. „Bruta cerească” este aici!

Sursa: Pixabay

O echipă de oameni de ştiinţă a detectat o gaură neagră numită „Veriga lipsă” în procesul de înțelegere a acestor monştri cereşti despre care nu se ştie prea multe şi dau bătăi de cap cercetătorilor.

A fost făcut una dintre cele mai înfiorătoare descoperiri a unei găurii negre considerată „veriga lipsă” a universului, veche de 10 miliarde de ani.  Descoperirea a fost făcută în interiorul unui grup de stele din galaxia Andromeda, cunoscut sub numele de M31.

Experții au studiat schimbările luminii pentru a identifica o regiune uriașă a spațiu-timpului de aproape 100.000 de ori masa Soarelui. 

 Vor putea astronomii să afle mai multe despre existenta noastră şi a universului?

Echipa de astronomi, condusă de Renuka Pechetti de la Universitatea John Moores din Liverpool, a scris: „În această lucrare, folosim modele de masă de înaltă rezoluție și cinematică pentru a prezenta detectarea unei găuri negre cu masă intermediară (IMBH) de ~100.000 de masă solară.

Acestă mostruotizate este una dintre puţinele găuri negre cu masă intermediară identificate până în prezent, mult mai mică decât găurile negre supermasive din centrul galaxiilor mari, dar cu mult mai mare în comparaţie cu aşa-numitele găuri negre de masă stelară, formate prin colapsul stelelor masive.

Majoritatea găurilor negre pot fi clasificate în două intervale de masă. Există găurile negre cu masă stelară, de până la aproximativ 100 de ori masa Soarelui; și găurile negre supermasive, care încep la un interval scăzut de aproximativ un milion de ori masa Soarelui.

În mijloc se află o „verigă lipsă” a secretelor universului

Fără mai multe găuri negre de masă intermediară, oamenii de știință se luptă să rezolve modul în care două regimuri de masă extrem de diferite pot coexista. O populație solidă de găuri negre de masă intermediară ne-ar putea ajuta să reducem decalajul, oferind un mecanism prin care găurile negre cu masă stelară pot deveni niște giganți.

Acesta este motivul pentru care un grup de stele din galaxia Andromeda, cunoscut sub numele de B023-G078, prezintă un asemenea interes pentru oamenii de știință. B023-G078 este cel mai masiv astfel de grup de stele din galaxie, un grup de stele aproximativ sferic, legat gravitațional, care acționează la 6,2 milioane de mase solare.

Oamenii de ştiinţă ştiu cum s-au format găurile negre de masă stelară - cu masa de aproximativ trei până la o sută de ori mai mare decât cea a soarelui nostru - însă nu şi cum au apărut găurile negre de masă intermediară.

Ei bănuiesc însă că găurile negre de masă stelară au apărut din cele de dimensiuni medii. Lucrarea echipei este disponibilă pe arXiv și va fi publicată de AAS, informează Express.