S-a detectat un adevărat „Tsunami”. Fuziunea celor două găuri negre a format gaură masivă extrem de periculoasă. FOTO

S-a detectat un adevărat „Tsunami”. Fuziunea celor două găuri negre a format gaură masivă extrem de periculoasă. FOTO gaura neagra / sursă: arhivă

Când două găuri negre - sau o gaură neagră cu o stea- sunt absorbite una de alta, ele generează unul dintre cele mai violente și mai energice evenimente din universul nostru, alertează oamenii de știință.

Aceste evenimente numite unde gravitaționale au fost prezise pentru prima dată de Albert Einstein, care a sugerat că energia eliberată ar fi atât de mare încât ar putea perturba spațiul şi timpul în sine.

În cea mai recentă constatare, conform unui articol care nu a fost încă revizuit de către colegi, publicat de ScienceAlert, echipa a observat 35 dintre aceste evenimente între noiembrie 2019 și martie 2020.

S-a detectat un adevărat „Tsunami” şi este prea mult

Folosind Advanced Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO) – cel mai mare observator de unde gravitaționale din lume, care este de fapt alcătuit din două observatoare aflate la peste 1.800 de mile unul de celălalt – și Virgo, un instrument mai mic situat în Italia, echipa a reușit să urmărească un numărul șocant al acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News

Getty Images

„Aceste descoperiri reprezintă o creștere de zece ori a numărului de unde gravitaționale detectate de LIGO și Virgo de când au început să observe”, a spus profesorul de astronomie Susan Scott de la Universitatea Națională Australiană și coautor al lucrării.

„Am detectat 35 de evenimente”, a adăugat ea. „Este enorm!”

Cele mai multe, 32 pentru a fi exactă, sunt suspectate a fi rezultatul fuziunii găurilor negre, formând o nouă gaură masivă. Aceste găuri negre supermasive nou create se pot transforma în structuri gigantice care au o masă de peste 100 de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Unele, însă, sunt probabil rezultatul unei stele neutronice, rămășițele moarte ale unei stele, care se ciocnesc cu o gaură neagră.

„Sensibilitatea excelentă a detectorilor au permis observarea mai multor evenimente de unde gravitaționale incitante, inclusiv prima stea neutronă - gaură neagră”, a spus Madeline Wade, profesor asistent la Kenyon College, coautor al cercetării.

În timp ce le-am confirmat existența, stelele neutronice rămân misterioase. Încă nu știm cât de mici sau mari pot deveni, exact cum sunt formate sau exact din ce sunt făcute de fapt.

Totuși, noile descoperiri marchează un moment profund pentru astronomii de pretutindeni. „Aceasta este într-adevăr o nouă eră pentru detectarea undelor gravitaționale, iar numărul tot mai mare de descoperiri dezvăluie atât de multe informații despre viața și moartea stelelor din tot Universul”, a adăugat Scott, potrivit site-ului de ştiinţă futurism.