Descoperirea care revoluționează medicina. Speranțe pentru milioane de pacienți

Medicamente. Sursa foto: Pixabay

Oamenii de știință au făcut o descoperire crucială cu privire la ADN. Aceasta ar putea ajuta la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de cancer. O echipă de cercetători din Regatul Unit și SUA a descoperit noi modalități de tratament. Cancerul pancreatic este capabil să oprească moleculele uneia dintre cele mai importante gene ale organismului. Astfel, ajutând boala să crească și să se răspândească rapid.

Cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. Peste o jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate în fiecare an. Acesta are cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate formele cele mai frecvente ale bolii. Caracterul letal al cancerului pancreatic i-a nedumerit pe experți de ani de zile. Dar descoperirea oferă speranță în căutarea unui tratament care ar putea eradica boala.

Cel mai mortal tip de cancer din lume

Dr. Maria Hatziapostolou, de la Nottingham Trent University's John van Geest Cancer Research Centre a explicat noile descoperiri. „Această lucrare a oferit o nouă înțelegere și cunoaștere a modului în care se comportă cancerul. Va ajuta, sperăm, la deschiderea căii pentru noi tratamente potențiale în viitor" a spus expertul.

„Cancerul pancreatic are cea mai scăzută supraviețuire dintre toate cele 20 de cancere comune. Supraviețuirea pacienților peste cinci ani s-a îmbunătățit foarte puțin de ceva timp. Prin urmare, este extrem de important să găsim noi modalități de a înțelege mai bine această boală” a spus expertul.

Cancerul pancreatic este adesea diagnosticat într-un stadiu avansat. Atunci, opțiunile de tratament devin limitate. Pentru mai mult de jumătate dintre pacienți se ajunge la deces în termen de trei luni de la diagnosticare. Printre personalitățile marcante care au murit de această boală se numără Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs și Patrick Swayze.

Analiza țesuturilor

Pentru studiu, cercetătorii au analizat atât mostre de țesut sănătos, cât și mostre de țesut de cancer pancreatic. Aceștia au descoperit că cancerele pancreatice au declanșat un proces cunoscut sub numele de metilarea ADN-ului. Acesta a determinat deconectarea moleculelor din gena HNF4A, în mod normal benefică. Astfel, a permis tumorilor să crească extrem de rapid.

Gena HNF4A este esențială pentru sănătatea umană, deoarece ajută la buna funcționare a multor organe ale corpului. Însă cercetătorii au descoperit că acest tip de cancer poate dezactiva în mod ascuns beneficiile genei. „Pierderea HNF4A determină dezvoltarea și agresivitatea cancerului pancreatic și știm acum că se corelează cu supraviețuirea redusă a pacienților" a spus expertul.

În proiect au fost implicați și oameni de știință de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Stanford și Universitatea din California și centrul medical Cedars-Sinai, Los Angeles.

Opțiuni mai eficiente de tratament

Dr. Chris Macdonald, director de cercetare la Pancreatic Cancer UK, a finanțat studiul. „Avem nevoie cu disperare de opțiuni de tratament mai blânde și mai eficiente pentru cancerul pancreatic. Majoritatea cancerelor pancreatice sunt diagnosticate într-un stadiu tardiv. 80% dintre acestea nefiind detectate decât după ce boala s-a răspândit și nu mai este operabilă. Acest lucru se reflectă în rata scăzută de supraviețuire. Peste jumătate dintre persoanele cu această boală mor în termen de trei luni de la diagnosticare. Îmbunătățirea înțelegerii noastre fundamentale a ceea ce face ca cancerul pancreatic să crească și să se răspândească atât de rapid este vitală" a spus Macdonald, conform The Guardian .