În următorii ani, își vor face loc în viața noastră, cu o viteză uluitoare, undele T.
Știința avansează cu pași repezi, iar tehnologia devine pe zi ce trece mai accesibilă pentru buzunarele noastre. Fie că vorbim de sănătate, securitate, industrie ori chiar artă, undele T vor face parte din viața noastră de zi cu zi.
Mai mult decât atât, ele vor fi prezente în foarte multe domenii, dar vestea bună e că nu ne afectează sănătatea, fiind inofensive. Aceste unde T sunt transportatoare de energie.
Într-un viitor apropiat, undele T ar putea să provoace o adevărată revoluție, întrucât vor fi capabile să estimeze numărul straturilor de vopsea ale unei picturi, să verifice retragerea țesuturilor canceroase în timpul unei operații sau chiar să prevină un atentat.
Trec chiar și prin lemn
Este vorba despre unde electromagnetice, asemănătoare cu microundele, dar cu o frecvență ceva mai ridicată, avantajul acestora fiind faptul că pot penetra materia. Mai exact, undele T trec prin haine, plastic sau chiar prin lemn și permit realizarea unor imagini 3D, respectiv o analiză profundă.
Una dintre cele mai cunoscute aplicații în acest sens e scannerul corporal, pe care multe aeroporturi îl folosesc deja. Acest scanner dezbracă virtual pasagerii, astfel că undele ajută la observarea obiectelor ascunse.
Aceste scannere corporale funcționează la câteva zeci de gigahertzi (GHz). Când se trece la terahertzi, totul devine și mai precis: permite depistarea substanțelor toxice sau expozive, închise într-o cutie, fără a necesita deschiderea. Un instrument util pentru a lupta împotriva terorismului.
Dacă vorbim de medicină, aceste unde T sunt cel mai utilizate în imagistica medical. Francezii și germanii au reușit să dezvolte un sistem ce va permite ca în 30 de minute să se vadă, într-o operație, dacă toate țesuturile lezate au fost îndepărtate. Primele teste cu noul aparat ar urma să înceapă în spitale anul viitor.
În momentul în care și telefoanele mobile vor fi echipate cu unde T, acestea vor fi capabile să trimită fișiere mari, la kilometri distanță. În laborator s-a putut obține un debit de 100 Gbits/s cu emițătoare THz care pot genera unde de circa 300 de GHz, informează Digi 24.