Evenimentul Zilei > Social > Descoperire revoluționară în știință, după 40 de ani de muncă. Impact profund asupra Pământului
Descoperire revoluționară în știință, după 40 de ani de muncă. Impact profund asupra Pământului

Descoperire revoluționară în știință, după 40 de ani de muncă. Impact profund asupra Pământului

Primul asteroid care a lovit Terra a dus la o schimbare profundă a climei, punând capăt unei ere glaciare

O echipă de cercetători australieni au reușit să dateze vechimea celui mai vechi asteroid care a lovit Pământul. Craterul a fost descoperit în Australia, în 1979, și de atunci oamenii de știință au încercat să stabilească momentul apariției acestei „cicatrice” lăsate în urmă de asteroid.

La începutul săptămânii, a fost anunțat rezultatul: în urmă cu 2,229 miliarde de ani, obiectul ceresc a lovit Terra, în Yarrabubba (Australia). Craterul are un diametru de 70 de kilometri.  Datarea a fost făcută de o echipă de cercetători de la Universitatea Curtin din Perth.

Conform unor simulări digitale meteoritul a lovit o zonă care era înghețată la acea vreme, străpungând-o într-o adâncime de 5 kilometri. Impactul a proiectat în atmosferă o cantitate colosală de vapori, aproximativ 500 de miliarde de tone. Vaporii au avut efect de seră mai puternic decât cel al dioxidului de carbon, iar asta a dus la o încălzire bruscă a climei și finalul unei ere glaciare.