Descoperire revoluționară! Boala de care suferă sute de milioane de oameni poate fi tratată cu un medicament inedit

Cercetători de la Universitatea din California Berkeley vin cu noi informațiile în materie de medicină. Aceștia au descoperit un tratament care ar putea trata degenerare maculară, o afecțiune care conduce adesea la orbire. Medicamentul minune există pe piață încă din 1950 și este folosit în prezent pentru tratarea alcoolismului.

Afecțiunile în zona ochilor sunt din ce în ce mai întâlnite, susțin specialiștii. Cele mai recente date oferite de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată faptul că peste 253 de milioane de oameni din întreaga lume au deficiențe de vedere. Orbirea completă a atins și ea un prag destul de ridicat, depășind 36 de milioane de persoane la nivel mondial.

Conform informațiilor oferite de specialiști, celulele retinei sunt cele care conduc la degenerarea musculară și implicit la orbire. Aceste celule devin hiperactive, iar pacientul începe să aibă un fel de flash-uri de lumină în ochi. Michael Telias, fost doctorand la Berkeley și în prezent profesor la Universitatea din Rochester, susține că aceste simptome neplăcute pot fi stopate cu ajutorul unui medicament existent pe piață încă din 1950. Tratamentul minune poartă denumirea de Disulfiram și este folosit de mai bine de 50 de ani în tratarea alcoolismului, potrivit Agerpres.ro. Nimeni nu s-a gândit în această perioadă că el ar putea fi folosit și în alte afecțiuni medicale.

"Disulfiram-ul blochează o enzimă care sintetizează acidul retinoic, vinovat de acest tip de degenerare maculară", a spus cercetătorul care a lucrat la acest proiect alături de profesorul Richard Kramer.

Cercetătorii de la Universitatea din California Berkeley au făcut studiul pe șoareci, iar rezultatele au fost uimitoare. Specialiștii au creat două grupuri de rozătoare pentru a putea face o paralelă cu privire la modul de acționare a medicamentului. O parte dintre șoricei au primit tratament cu Disulfiram, în timp ce celuilalt grup nu i-a fost administrat niciun tratament specific. La finalul studiului, specialiștii au observat pierderi de vedere între 15% şi 30% din cazuri la grupul de șoareci cărora li s-a administrat tratamentul cu medicamentul dedicat alcoolismului. În cealaltă tabără, 90% dintre rozătoare au dezvoltat deficiență oculară.

Rezultatele acestui studiu au fost făcute publice, așa că specialiștii în domeniul vor analiza mai atent pentru a descoperi dacă într-adevăr tratamentul cu Disulfiram poate reduce pierderea vederii.