Un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină din Kentucky pare că a descoperit un tratament promițător pentru o formă de demență. Este vorba de o clasă de antibiotic numite aminoglicozide.
Echipa de experți, condusă de Haining Zhu, profesor în Departamentul de Biochimie moleculară și celulară din Marea Britanie a descoperit o mutație genetică specifică ce nu permite celulelor creierului să producă proteina numită progranulină, la pacienții cu acest tip de demență. Absența acestei protein ar fi strâns legată de boală.
S-a constatat că Gentamicin și G418, două antibiotice specifice aminoglicozidelor au fost eficiente în fixarea mutației și în crearea proteinei funcționale de progranulină
La surt timp după ce au adăugat molecule de Gentamicină sau G418 la celulele afectate, nivelul progranulinei a fost recuperat până la aproximativ 50%.
„Adăugarea unei molecule mici de antibiotice celulelor ar putea păcăli mașina celulară pentru a face progranulină”, e de părere Matthew Gentry, unul dintre co-autorii studiului.
Următorul pas al cercetării este studierea efectelor antibioticelor asupra șoarecilor care au mutația care provoacă demența frontotemporală.
„Acesta este un stadiu incipient al studiului, dar oferă o dovadă importantă a conceptului că aceste aminoglicozide și derivații lor pot fi o cale terapeutică pentru demența frontotemporală”, a precizat Haining Zhu.
Demența frontotemporală este a doua cea mai frecventă demență, după cea din boala Alzheimer și cel mai frecvent tip de demență cu debut precoce, informează 360 medical.