Evenimentul Zilei > EVZ Special > Descoperire INCREDIBILĂ în România: EXTRAORDINARUL şarpe boa dispărut din 1937 | VIDEO
Descoperire INCREDIBILĂ în România: EXTRAORDINARUL şarpe boa dispărut din 1937 | VIDEO

Descoperire INCREDIBILĂ în România: EXTRAORDINARUL şarpe boa dispărut din 1937 | VIDEO

Această specie ajunsese să fie considerată „un adevărat Sfânt Graal al herpetologilor”, o specie pe care toţi o credeau dispărută din fauna României şi care acum a fost regăsită.

Societatea Ornitologică Română (SOR) a anunţat nu demult că, după 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar şarpe din România, boa de nisip, Eryx jaculus, fotografiat de Doru Panaitescu la aproximativ 200 de kilometri de Bucureşti.

„Din 1937 nu a mai fost văzut boa de nisip în viaţă. În România, au mai fost semnalate doar exemplare moarte. Nimeni nu reuşise să mai găsească un exemplar în viaţă, darminte o populaţie de boa de nisip”, potrivit SOR, citată de www.green-report.ro.

Locaţie secretă

Prima semnalare a exemplarului a fost făcută de un locuitor din Lunca Dunării, care a scris un mesaj pe pagina de facebook a Societăţii Ornitologice Romane. De aici, a fost îndrumat către herpetologul Vlad Cioflec, din Bucureşti, membru al SOR. După ce a văzut fotografiile cu specia, Vlad a decis să organizeze o echipă cu care să investigheze observaţia.
„Nu poţi trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am văzut fotografiile şi am rămas uimit. Mi-am organizat o echipă din care au mai făcut parte soţia mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din România – Doru Panaitescu şi un alt herpetolog, Tibor Sos. Împreună am plecat pe teren, să căutăm ceea ce noi credeam că este o specie dispărută. Cel mai greu cred că a fost să ţin secretă locaţia indicată de primul găsitor”, povesteşte Vlad Cioflec, citat de către www.green-report.ro.

Moment aşteptat

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un şarpe veninos, ci unul constrictor. Este un animal nocturn, se hrăneşte îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Ultima semnalare, în viaţă, a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul României, provine din 1937 în localitatea Cochirleni.
Această descoperire era de multă vreme aşteptată de oamenii de ştiinţă din România. Specia este insuficient cunoscută, din cauza puţinelor exemplare găsite, mai ales în perioadă recentă. Ultimele exemplare semnalate pe teritoriul ţării noastre (în 1986 şi în 2011) au fost găsite moarte/călcate de maşini. „Această semnalare a unui adult cu pui atestă continuitatea speciei şi prezenţa indubitabila în zilele noastre în fauna României”, scrie Doru Panaitescu pe blogul său.