Descoperire importantă pe Marte. Ce s-a întâmplat cu apa de pe Planeta Roșie

Pentru oamenii de știință acesta este unul dintre marile mistere: cum a rămas planeta Marte fără apa care curgea pe suprafața sa cu miliarde de ani în urmă

Oamenii de știință cred în sfârști că au un răspuns: o mare parte din această apă a fost prinsă în stratul exterior al Planetei Roșii. Mai exact, în scoarța sa, potrivit BBC News. Ei susțin că o cantitate mare de apă din timpurile străvechi de pe Marte este blocată în minerale, sub suprafața Planetei Roșii.

Descoperirea a fost publicată în revista Science.

Studiul a folosit măsurători adunate de pe nave spațiale orbitante pe Marte, de pe rover și de pe meteoriți. Roverul Curiosity a găsit dovezi extinse ale mineralelor hidratate în craterul Gale Marte.

Cercetătorii au dezvoltat apoi o simulare pe computer a modului în care s-a pierdut apa în timp.

Cu mai bine de patru miliarde de ani în urmă, Marte era mai caldă și mai umedă, posibil cu o atmosferă mai densă. Apa curgea prin râuri, tăia canale în stâncă și se strângea în cratere. Dar, cu aproximativ un miliard de ani mai târziu, Marte a devenit planeta mai rece și pustie pe care o cunoaștem astăzi.

"Știm de mult timp că Marte a fost mult mai umedă la începuturile sale. Dar soarta exactă a ce s-a întămplat cu acea apă a fost o problemă continuă", a spus doctorul Peter Grindrod de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. „Știm de asemenea din studiile asupra atmosferei de pe Marte că o parte din acea apă a fost pierdută în spațiu. Iar depozitele de gheață de pe suprafață și chiar de sub suprafață ne spun că o parte din apă a înghețat”. Pământul are un scut magnetic (magnetosferă) care împiedică scăparea atmosferei. Însă scutul magnetic al planeteo Marte este slab și ar fi putut permite constituenților elementari ai apei să scape de pe planetă.

Eva Linghan Scheller și colegii ei de la California Institute of Technology din Pasadena cred acum că au găsit răspunsul.

Rezultatele muncii lor de modelare computerizată arată că între 30% și 99% din apa inițială de pe Marte a fost încorporată în minerale și îngropată în scoarța planetei. Autorii sugerează că cea mai mare parte a apei s-a pierdut cu aproximativ 4,1 și 3,7 miliarde de ani în urmă, într-o perioadă a istoriei marțiene cunoscută sub numele de Perioada Noahiană.

„Ceea ce ne spune acest nou studiu este că o mare parte din acea apă, posibil majoritatea, ar fi putut fi blocată în stâncile de pe Marte. Acest proces de hidratare este capabil să stocheze volume mari de apă, până la o cantitate echivalentă cu un strat global adânc de un kilometru”, explică unul dintre autorii studiului.