După ce numeroși pacienți s-au plâns de pierderea temporară a mirosului, cercetătorii israelieni au creat o platformă online permițând auto-monitorizarea simțului mirosului, ca o metodă de depistare timpurie a coronavirusului.
Potrivit unui studiu publicat miercuri de Institutul King’ College din Londra, 59% dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 au raportat o pierdere a mirosului și gustului.
Platforma SmellTracker se bazează pe un algoritm conceput de laboratorul profesorului israelian Noam Sobel din cadrul Departamentului de Neurobiologie al Institutului Științific Weizmann.
Cercetătorii au creat un model matematic pentru a caracteriza cu acuratețe simțul mirosului unui individ, sau „amprenta olfactivă”.
Pe baza acestui algoritm, testele online SmellTracker îi ghidează pe utilizatori asupra modului în care își pot „cartografia” mirosul folosind cinci parfumuri curente care se găsesc în orice gospodărie – printre care mirodenii, oțet, pastă de dinți sau unt de arahide.
Testul de cinci minute poate identifica schimbările bruște în perceperea mirosurilor, fapt care ar putea indica debutul COVID-19.
Cercetătorii israelieni, citați de Jerusalem Post, spun că au identificat deja cazuri potențiale de coronavirus cu SmellTracker, care au fost apoi confirmate ca reale.
Pe măsură ce se vor colecta mai multe date, cercetătorii cred că există o mare probabilitate de a caracteriza o „amprentă olfactivă unică pentru detectarea precoce” a cazurilor.