Descoperire epocală. Legătura neștiută între apa reziduală și epidemii

Descoperire epocală. Legătura neștiută între apa reziduală și epidemii

Oameni de știință din mai multe ţări au dezvoltat o tehnologie care permite detectarea unor posibile epidemii, studiind apa reziduală a unei populații, adică din canalizare.

O analiză microbiologică a apelor reziduale poate detecta posibile epidemii. Noua tehnologie a fost concepută pentru a cunoaşte tendinţele de propagare a virusului şi ameliorarea pandemiilor. La cercetare au participat oameni de ştiinţă de la centrul tehnologic Cataluńa Eurecat, de la Institutul de Cercetare a Apei KWR al Universităţii Exeter, de la Universitatea din Thessaly şi de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena.

Inovaţia propusă de Eurecat este o soluţie pentru a prognoza focarele epidemiologice în timp real analizând apelor reziduale. Totul se bazează pe microbiologie şi inteligenţă artificială.

Mai exact, ”soluţia face posibilă urmărirea indicatorilor microbiologici pentru a putea fi comparaţi între ei cu o anumită frecvenţă şi a crea modele care să simuleze impactul interconectării lor”, explică Xavier Domingo, director la Unity Smart Management Systems al Eurecat. Astfel ”se poate obţine o estimare a numărului de persoane infectate şi a se afla tendinţa, anticiparea şi reducerea efectuării unor teste zilnice masive”, a mai arătat acesta.

Gabriel Anzaldi, directorul pentru dezvoltare ştiinţifico-tehnologică, arată că prin intermediul noii tehnologii ”putem avea informaţii care să permită anticiparea faptelor, ceea ce ar duce la o mai bună gestionare a resurselor afectate de pandemie şi ar deschide posibilitatea de a se putea interveni, preventiv, acolo unde este nevoie de cele mai mari eforturi”.

Această tehnică inovatoare numită Seewes4COVID a câştigat una din categorii la hackathon#EUvsVirus organizată de Consiliul European pentru Inovare. Competiția oamenilor de știință a reunit virtual 2.100 de echipe din peste 50 ţări cu scopul de a aduce soluţii inovatoare la provocările legate de criza SARS-COV 2.

Sursa: Agerpres.ro

Sursa foto: Arhivă

Ne puteți urmări și pe Google News