Evenimentul Zilei > Social > Descoperire epocală. Legătura neștiută între apa reziduală și epidemii
Descoperire epocală. Legătura neștiută între apa reziduală și epidemii

Descoperire epocală. Legătura neștiută între apa reziduală și epidemii

Oameni de știință din mai multe ţări au dezvoltat o tehnologie care permite detectarea unor posibile epidemii, studiind apa reziduală a unei populații, adică din canalizare.

O analiză microbiologică a apelor reziduale poate detecta posibile epidemii. Noua tehnologie a fost concepută pentru a cunoaşte tendinţele de propagare a virusului şi ameliorarea pandemiilor. La cercetare au participat oameni de ştiinţă de la centrul tehnologic Cataluńa Eurecat, de la Institutul de Cercetare a Apei KWR al Universităţii Exeter, de la Universitatea din Thessaly şi de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena.

Inovaţia propusă de Eurecat este o soluţie pentru a prognoza focarele epidemiologice în timp real analizând apelor reziduale. Totul se bazează pe microbiologie şi inteligenţă artificială.

Mai exact, ”soluţia face posibilă urmărirea indicatorilor microbiologici pentru a putea fi comparaţi între ei cu o anumită frecvenţă şi a crea modele care să simuleze impactul interconectării lor”, explică Xavier Domingo, director la Unity Smart Management Systems al Eurecat. Astfel ”se poate obţine o estimare a numărului de persoane infectate şi a se afla tendinţa, anticiparea şi reducerea efectuării unor teste zilnice masive”, a mai arătat acesta.

Gabriel Anzaldi, directorul pentru dezvoltare ştiinţifico-tehnologică, arată că prin intermediul noii tehnologii ”putem avea informaţii care să permită anticiparea faptelor, ceea ce ar duce la o mai bună gestionare a resurselor afectate de pandemie şi ar deschide posibilitatea de a se putea interveni, preventiv, acolo unde este nevoie de cele mai mari eforturi”.

Această tehnică inovatoare numită Seewes4COVID a câştigat una din categorii la hackathon#EUvsVirus organizată de Consiliul European pentru Inovare. Competiția oamenilor de știință a reunit virtual 2.100 de echipe din peste 50 ţări cu scopul de a aduce soluţii inovatoare la provocările legate de criza SARS-COV 2.

Sursa: Agerpres.ro

Sursa foto: Arhivă