Descoperire epocală! Când au apărut cutremurele pe planeta noastră
- Dan Coravu
- 23 aprilie 2020, 22:34
O nouă cercetare geologică dă peste cap ceea ce omenirea cunoștea despre cutremure.
În general, estimările geologilor legate de apariția primelor cutremure, de primele mișcări ale plăcilor tectonice, variază de la patru miliarde la un miliard de ani în urmă. Până în prezent, acordul general era că fenomenul a început în urmă cu aproximativ 2,8 miliarde de ani.
„O nouă cercetare oferă acum o altă cifră. Studiul sugerează că, de fapt, plăcile aflate foarte adânc sub suprafață au început să se miște încă de acum 3,2 miliarde de ani. Datele vin în urma unei descoperiri recente realizate în Australia.
Aici, cercetători au descoperit că roci antice din zonă poartă semnături magnetice care ar putea fi corelate cu mișcările din timpul erei arhaice, una dintre primele ere geologice ale planetei (acum 4 miliarde până la 2,5 miliarde de ani)”, potrivit playtech.ro.
O placă tectonică este o bucată foarte mare a scoarței terestre, totalitatea acestora formând suprafața Terrei. Mișcarea acestora dă naștere cutremurelor și contribuie parțial la geneza vulcanilor.
Crusta Pământului este divizată în mai multe plăci tectonice. Acestea interacționează prin intermediul a două procese: expansiune (când o placă se depărtează de alta și între ele se formează o nouă crustă) și subducție (când una din plăci intră sub cealaltă și se distruge în manta). Plăcile tectonice ale Terrei se împart în 3 subdiviziuni: plăci principale (Macroplăci), plăci secundare (Mezoplăci), plăci terțiare (Microplăci).