Evenimentul Zilei > Social > Descoperire epocală. Energia întunecată există! Ar putea distruge întreg Universul. De ce se tem astrofizicienii?
Descoperire epocală. Energia întunecată există! Ar putea distruge întreg Universul. De ce se tem astrofizicienii?

Descoperire epocală. Energia întunecată există! Ar putea distruge întreg Universul. De ce se tem astrofizicienii?

Descoperire macabră, făcute de astrofizicieni. Pericolul ca energia „întunecată”, care a ajutat la crearea Universului, să ducă chiar la distrugerea acestuia.

Astrofizicienii sunt terifiați de descoperirea pe care au făcut-o recent. Aceștia au ajuns la concluzia că energie întunecată, denumită și energia „fantomă”, ar fi ajutat la crearea Universului, dar l-ar și putea distruge foarte ușor.

Când Universul avea doar 100.000 de ani – o masă în expansiune de particule şi radiaţie – a apărut un nou câmp de energie. Aceasta a acoperit spaţiul cu un anume tip de antigravitaţie cosmică, ducând la accelerarea expansiunii Universului, scrie New York Times.

Apoi, după alţi 100.000 de ani, noul câmp a dispărut, nelăsând altă urmă decât un Univers cu o dezvoltare mai rapidă.

Astrofizicienii s-au concentrat mai mult asupra efectelor câmpurilor asociate cu particulele numite axioni. Dacă un astfel de câmp și-ar fi făcut apariția când Universul avea doar 100.000 de ani, ar fi produs cantitatea de energie necesară pentru a umple un gol imens. Cercetătorii au numit această forţă teoretică „energia întunecată timpurie”.

„Am fost surprins să văd cum funcţionează”, a precizat Marc Kamionkowski, cosmolog la Johns Hopkins care a participat la studiu.