Descoperire de ultimă oră. Cine prezintă cel mai mic risc de Covid-19

Cercetătorii austrieci au analizat legătura dintre grupele de sânge și infectarea cu noul coronavirus și au ajuns la concluzia că riscul de îmbolnăvire a persoanelor cu o anumită grupă de sânge este mult mai mic.

Astfel, cei care au grupa sanguină 0 prezintă un rusc mai mic față de cei care au grupa de sânge A, B sau AB. Cercetarea realizată la Universitatea de Medicină din Graz a confirmat studiile chineze și europene, a subliniat instituția.

Cercetătorii clinicii universitare, care se ocupă de serologia grupelor sanguine și tratamentul cu transfuzie, vor să elucideze patomecanismul care stă în spatele acestei legături. În timpul epidemiei de coronavirus a atras atenția cercetătorilor chinezi faptul că numărul pacienților cu grupa de sânge A care au fost infectați cu COVID-19 este peste medie, iar pe de altă parte li s-a părut că grupa de sânge 0 prezintă o oarecare protecție. În această vară și-au prezentat rezultatele cercetărilor lor și oamenii de știință din Germania și Norvegia, potrivit cărora persoanele cu grupa de sânge A au șanse mai mari cu 50% ca infectarea cu coronavirus să se manifeste într-o formă mai gravă ca în cazul celorlalte grupe sanguine. Potrivit cercetătorilor, cei care au grupa de sânge 0 sunt mai protejați cu 50% mai mult față de îmbolnăvirile mai severe. La o concluzie similară au ajuns și specialiștii din Graz. "Rezultatele cercetării noastre au demonstrat că în cazul persoanelor cu grupa sanguină 0 șansele sunt mai mici - din punct de vedere statistic - să se îmbolnăvească de COVID-19, în comparație cu persoanele cu celelalte grupe sanguine", au subliniat cercetătorii austrieci. Printre pacienții infectați cu noul coronavirus sunt frecvente cele cu grupa sanguină AB. Analiza Universității din Graz a fost efectuată pe baza datelor a 399 de pacienți infectați cu noul coronavirus. "Acești pacienți s-au îmbolnăvit în primul val de coronavirus și au fost internați în spital pentru a primi tratament"|, a declarat Thomas Wagner, biolog molecular din Graz, care împreună cu colega sa, Eva Maria Matzhold, cercetează explicația biologică a acestui fenomen, însă nu au găsit o corelație între grupa sanguină și gravitatea procesului bolii, ceea ce înseamnă că starea de sănătate nu se restabilește mai ușor nici în cazul pacienților cu grupa sanguină 0. Din acest motiv, Wagner a subliniat: persoanele cu grupa de sânge 0 trebuie să se protejeze împotriva infecției la fel ca și ceilalți. Datele aflate la dispoziție până în prezent confirmă ipoteza că virusul intră în legătură în diferite moduri cu diferite structuri din interiorul sistemelor grupelor sanguine, a precizat Matzhold. "Tocmai aceste mecanisme vrem să le descoperim prin care grupele sanguine le fac pe anumite persoane să devină mai vulnerabile în fața unor boli", a mai spus Wagner, scrie infostart.hu,