Descoperire de senzație făcută de astromi. ”Steaua zorilor” a fost observată de pe Terra

Oamenii de știință care folosesc Telescopul Spațial Hubble au făcut o descoperire remarcabilă. Au descoperit cea mai mai îndepărtată stea observată vreodată. Este atât de departe încât lumina trebuie să parcurgă până pe Pământ, o distanță evaluată la peste 12.9 miliarde de ani.

O echipă de cercetători condusă de Brian Welch, astrofizician la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, a anunțat în cursul acestei săptămâni că a făcuu o descoperire de senzație. Este vorba despre cea mai îndepărtată stea unică, văzută vreodată de pe Terra. Și, deși denumirea tehnică a stelei este WHL0137-LS, astronomii i-au dat un nume mult mai atrăgător: ”Earendel”.

Descoperirea a fost confirmată și astronomul NASA, Michelle Thaller, care a spus că este vorba despre o stea atât de îndepărtată, care are cu siguranță o vârstă mult mai veche ca și planeta noastră. Mai mult, a explicat Thaller, se crede că acest corp ceresc ar face parte din primele stele ale Universului. Cu alte cuvinte ar putea fi ”Steaua Creației” sau ”Steaua Zorilor”.

Cea mai îndepărtată stea văzută până acum, ”Earendel”, a fost indicată de o săgeată în imaginea captată de telescopul spațial Hubble, care a surprins corpul ceresc de la o distanță de 12,9 miliarde de ani-lumină depărtare cu ajutorul unei lentile gravitaționale.

De ce a fost botezată ”Earendel”

În engleza veche, ”Earendel” este un nume personal, dar poate însemna și "steaua dimineții" sau "zorii". În celebra carte Stăpânul Inelelor, Eärendil este un personaj pe jumătate elf care călătorește pe mări purtând o bijuterie, un "Silmaril", numită steaua dimineții.

„Suspectăm că nu este prima generație absolută de stele. Ne gândim că poate aceasta este una dintre cele ulterioare... poate câteva zeci de milioane de ani după ce a început formarea stelelor în univers”, a declarat Michelle Thaller.

Dar, în timp ce această stea îndepărtată, care se află la 12,9 miliarde de ani-lumină de Pământ, s-ar putea să nu facă parte din prima generație absolută de stele existente, este cea mai îndepărtată stea unică descoperită vreodată, așa că numele pare destul de potrivit.

Matematic, trebuie spus că lumina acestei stele, care a fost acum captată de pe Terra, a parcurs o distanță enorm de mare, cu o viteză de 330.000 kilometri/secundă. Această distanță trebuie înmulțită cu cei 12.9 miliarde de ani lumină pentru a stabili distanța dintre planeta noastră și această ”stea a zorilor”, cum a fost botezată de astronomi, pentru că se crede că face parte din prima etapă a creației universului.