În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Ioachim şi Ana. Onufrie de la Vorona şi Chiriac de la Tazlău. Sf. Părinți de la al III-lea Sinod Ecumenic.

În ”Kalendar”, Cercurile Mariei.

La mulţi ani! Celor care poartă numele de Ana sau derivate. Un nume frumos, vechi, puternic!

Iată ce se mai întâmplă pe la Bruxelles:

Comisarul european pentru piata digitala, Andrus Ansip a primit o petitie semnata de 20.000 de creatori ingrijorati de reforma drepturilor de autor pe care Comisia Europeana urmeaza sa o discute aceasta luna. Intre semnatarii petitiei se afla Pedro Almodóvar, Charles Aznavour, Imogen Heap, Agnieszka Holland, Hooverphonic, Ennio Morricone, Mikis Theodorakis si alti artisti apartinand unor domenii diferite de creatie care cer echitate in tratarea operelor lor aflate si in spatiul virtual. Calatoria online a operelor artistice a devenit o realitate, se spune in scrisoare, iar creatorii sunt fericiti sa calatoreasca prin intermediul acestora si sa ajunga la publicul larg, dar cu conditia unei remuneratii negociate si juste, care sa le permita sa traiasca. Or, platformele de tipul You Tube si altele care traiesc pe seama muzicii si a filmelor pe care le descarca, fie nu platesc deloc, fie platesc sume nesemnificative, astfel incat creatoriilor li se incalca drepturile in mod constant. Legislatia europeana trebuie sa impuna platformelor online responsabilitati legate de respectarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe. Actuala legislatie, extrem de permisiva in Europa lezeaza un numar urias de creatori care isi vad diminuate constant veniturile. Este momentul, se mai spune in scrisoare, ca si Comisia Europeana sa constientizeze aceste realitati, asa cum guvernele din lumea intreaga au inceput sa o facă.

 

http://www.authorsocieties.eu/mediaroom/261/33/VP-Ansip-receives-20-000-creators-39-signatures-against-transfer-of-value

Sfatul meu este să descărcați, cât mai puteți, filmele și muzica care vă place. ACTA și noua directivă europeană vor aduce capitalismul sălbatic și în ceea ce privește muzica, filmele și serialele de pe net. Mai multe situri au fost închise în ultimul timp. www.990.ro, www.subtitluri.ro,  www.pleer.com sunt numai câteva exemple. ”Free Download” o să devină, în curând, foarte curând, o noțiune a trecutului, o amintire.

Bani, bani, bani! Îmi amintesc, cu plăcere, de începuturile informaticii în România. Anul era 1970. Împreună cu Petre Dimo, am scos din vamă primul calculator electronic adevărat, care urma să se instaleze la Politehnică, un IBM 360 cu unități pe disc, bandă magnetică și cartele perforate. Ocupa o sală întreagă de laborator. Cu toate că eram la Energetică, Petre m-a coptat în colectivul lui, penru că ”eram bun de gură și aveam diplomația în sânge”. Calități care mi-au servit mai târziu, dar atunci am reușit să negociez cu vameșii din Chitila o taxă vamală nulă și zero cheltuieli de depozitare. Apoi tot eu am scos din vamă mașinile de perforat ”Juki” și un container întreg de cutii cu cartele CII, de perforat.

Spre lauda inginerilor români, nu am avut nevoie de asistență tehnică, manualul de montaj și înteținere a fost suficient ca să punem computerul în funcțiune. Așa am intrat în Marele Cerc. Totul era gratis, programele și joculețele primitive le primeam pe gratis din străinătate! Era o onoare și un privilegiu să descoperi o subrutină, sau o nouă rezolvare și să o trimiți pe gratis, la celelalte Universități. Totul a fost pe gratis până a apărul Bill Gates cu Windows lui de rahat!

Cred că o să se lase cu război civil dacă o să interzică YouTube! Să fim bine înțeleși, drepturile de autor, sunt drepturi de autor și eu trăiesc din ele. Dar, se încasează, O SINGURĂ DATĂ! De când scriu pe net am fost distribuit și redistribuit și reredistribuit de mai mult de o sută de milioane de ori. Citat, copy-pastat sau pur și simplu copiat. De cele mai multe ori fără să fie citată sursa. Nu consider, însă, că trebuie să fiu plătit de tot atâtea ori!

Aceste reglementări vor limita accesul la cultură, civilizație, educație și instruire. Ce se urmărește? Răspunsul vine de la Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca:    

„Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS”, generația căutătorilor de pokemoni, sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate… Elita clasică a acestei lumi pare abulică, amețită, adormită, fără nerv și fără voință. Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Am fost avertizați demult că „somnul rațiunii naște monștri”. Nu demult, am văzut ciocane distrugând statui mesopotamiene sau bombe nimicind Palmyra! Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat” a spus academicianul în deschiderea Congresului Istoricilor Români, de la Cluj.

Dragi lupi, padawani și hobbiți, am deplâns și altădată lipsa știrilor din zonă, de la vecini. România s-a învecinat cu Polonia până când imperialista Ucraină, sub steagul roșu, a pus cizma pe vechi teritorii românești. Și le păstrează și astăzi! Ba, mai mult, ia măsuri împotriva românilor de acolo. În tradiția veche, o să vă dau o știre despre vecina noastră, Polonia. Continuă să se înarmeze și bine face! Ministrul apărării, polonez, Antoni Macierewicz, a confirmat, miercuri, că Polonia va achiziționa, în regim de urgență, opt baterii Patriot, de la americani. “Poland’s Patriot solution provides a proving capability against the evolving threat of ballistic and cruise missiles and advanced aircraft and drones” a spus Michael Nachshen, de la compania ”Raytheon”, cea care produce sistemele Patriot.

Analiștii militari spun că totul este în ceață. Opt ”baterii”, opt ”sisteme” sau opt ”unități”? Din punct de vedere al tehnicii militare fiecare dintre denumire are un alt sens. Personal cred că ministrul polonez a folosit în mod intenționat un termen nedefinit. Ceea ce trebuie să știe potențialii ostili ai Poloniei este ca Varșovia are un răspuns defensiv reactiv letal, multiplu de opt! Probabil că este vorba de 8x5x4=160 de rachete sol-aer de intercepție balistică. Trebuie să menționez că Israelul, țară în conflict, are numai patru sisteme Patriot, dar au fost suficiente ca să protejeze teritoriul țării în fața rachetelor balistice și supersonicele arabe. Bun, Polonia este puțin mai mare! O să fie o luptă pentru pace, că nu o să se mai vadă om, cu persoană!

Dar măcar Polonia are cu ce să se lupte. Probabil că conducătorii noștri iubiți l-au citit pe Einstein, care a spus că nu știe cu ce arme se va purta al treilea război mondial, dar știe sigur că al patrulea se va purta cu pietre. Așa că noi avem multe pietre! Aflu că o să vină amărâtelea alea de F-16 de la portughezi, cred că a apărut în presă. Dar unde sunt ”prrrrrr”, A-10 Thunderbolt, tunul Gatling zburător, spaima tancurilor? Și tancurile Leopard B, că de Abrams M1A2 nu avem bani. Polonezii au avut, le-au cumpărat și acum nimeni nu le mai trece prin față, chiar și rușii și-au redus tonul la politicos-prevenitor. Că parcă nu este bine să zgânderi cea mai puternică armată din Europa, la ora actuală, aflată într-o țară cu care ai vechi probleme teritoriale. Ba, le-ai mai asasinat și președintele. Nu odată, de două ori, numai în istoria modernă!

Acum, ca cireașa pe tort, să mai bârfim puțin, să știți că Hillary Clinton se duce SIGUR la Casa Albă! Mi-a spus-o un vechi prieten de peste ocean și am toate motivele să-l cred pentru că a fost mare și, oricum, el este republican! Și horoscopul îi este favorabil lui Hillary în ziua alegerii, cu toate că este anul lui Donald, dar în astrologia chineză, care, probabil că nu are efect în acest caz!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, sunt multe taine între Pământ şi Cer şi abia, abia, mă stăpânesc să nu vi le spun pe toate odată, dar încet-încet, pe rând – se spune că nici Dumnezeu cât este de Atotputernic nu a făcut Universul într-o zi. Deci, după cum ştiţi din "Gone with the Wind": mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC    Trebuie să obții un echilibru just între efort și odihnă. Mai mult, este necesar, neapărat, să-ți găsești echilibrul interior, pacea sufletească, de care ai atâta nevoie ca să progresezi. Astăzi trebuie sa foloseşti una dintre reţetele verificate ale reuşitei in viaţă: sa te comporti ca si cand totul ar fi absolut perfect! Aşa poate vei atrage şi norocul de partea ta. Ai o perioadă bună în care se pare că ai depăşit obstacolele, întârzierile, piedicile şi capcanele puse la serviciu sau unde îţi desfăşori activitatea. Se pare că eşti liber, în fine mai liber, să iei deciziile care îţi convin în viaţa ta profesională ceea ce te motivează să te implici în proiecte de anvergură. Fă-o cu curaj, ziua îţi este favorabilă.

TAUR     Zodiacul benefic, cu Venus favorabilă, te îndreptăţesc să speri in rezolvarea favorabila a problemelor tale sentimentale care trenează de mai mult timp. Trebuie, doar, să vrei să le rezolvi! Atmosfera la serviciu nu este dintre cele mai plăcute: umblă diferite zvonuri care de care mai gogonate! Tu vezi de treburile tale, zâmbeşte şi nu te lăsa provocat sau antrenat în discuţii. Mai ales că ai aşa o poftă de râs şi de spus bancuri. Veselia ta este contagioasă şi poţi antrena prietenii pe drumul bucuriei. Nu uita că în faţa haosului, a nimicului, a prostiei – râsul este ultima redută, râsul este ultimul antidot în lumea otrăviţilor. Proştii sunt întotdeauna solemni şi sunt siguri că au dreptate!

GEMENI     Ai o atitudine bună, pragmatică şi încerci să te adaptezi din mers la noile date şi realităţi. Graţie unei discipline a cheltuielilor şi a unei planificări bune reuşeşti să faci economii. Astăzi ai multe pe cap. Nu dispera, nu vei reuşi să le faci pe toate, dar oricum, eşti aproape de o soluţie pentru o problema presanta, în care ai nevoie de ceva bani. Ştiai sau nu, „mâine este o nouă zi” aşa că vezi care probleme sunt urgente, care sunt importante, care pot produce pierderi de bani etc. Şi lasă pe săptămâna viitoare ceea ce poţi lăsa. Dar să nu uiţi de ele! Relatiile cu persoanele nascute in semne de aer si foc sunt azi armonioase, dar nu sunt  prea grozave cu cei nascuti in semne de apa si pamant. Cu jumătate din zodiac favorabil te poţi duce la un film bun, sau la un concert, mai pe seară.

RAC  Astăzi ai tendinţa să te gândeşti la trecut mai tot timpul. Îţi faci istoria şi bilanţul vieţii tale sentimentale şi peste tot dai numai de impasuri, amânări şi… visuri, năvalnice visuri! La serviciu, sau unde îţi petreci dimineţile, trebuie să foloseşti fiecare moment al programului. Este o perioadă de acumulări când îţi poţi pregăti un viitor succes sau să-ţi faci viţa mai liniştită şi comodă. Fă în aşa fel ca să nu rămâi în urmă şi să nu depinzi de alţii, aşa rezultatele muncii tale pot fi evidenţiate şi evaluate corect. Activitatea laborioasă înseamnă un mare consum de energie.

LEU   Trebuie să profiţi de ocazia pe care o întâlneşti astăzi. Nu imediat, mai bucură-te de deliciile pânditului şi a vânătorii. Dar nici nu mai amâna, că vine elefantul şi îţi suflă afacerea! Astăzi este una din zilele acelea in care ţi se spune ca nu ai tact, ca vorbeşti prea mult şi te crezi prea tare. Şi ce dacă, tu te simţi aşa de bine! Ai una din acele zile în care străluceşti şi crezi ca eşti făcut din pulbere de stele. Eşti sanatos şi vesel, iar viaţa este frumoasă. Bucură-te din plin! Râsul tău puternic şi bine modulat răsună peste capetele celor din jur ca răgetul leului în junglă. Eşti, din nou, stăpân! Stăpân, în primul rând pe tine, pe fiecare fibră şi sentiment din tine. Bravo, meriţi un premiu!

FECIOARĂ    Conjunctura te avertizeaza să te odihneşti mai mult şi să-ţi menajezi sănătatea. Poate, nişte vitamine cu minerale! Decât un calif bolnav, mai bine un cerşetor sănătos, se spune în Orient. Nu trebuie să te prinzi în jocul celorlaţi. Nu întreprinde nimic important sau riscant. Ia  lucrurile mai uşor, aproape în glumă. Evită secretele altora, ca să nu faci compromisuri costisitoare. Evită cheltuielile extravagante. De astăzi, cu o configuratie favorabila, incepi sa gandeşti mult mai pragmatic si sa te frămânţi mai puţin. Fii mai atent la forma fizică! Lucrează cu atenţie fiecare muşchişor din tine, în aer curat, sigur, dar nu te apuca să fugi ca năucul prin parc cu câinii după tine! Alergatul prin parc, spune Cristi Răchitan, este ca “junk food” – o superstiţie de om prost din America!

BALANŢĂ    Cineva încearcă să-ţi intre în graţii, să profite de bunătatea ta. Mai multă prudenţă nu strică, cu cei care vor să-ţi devină prieteni, dar de fapt doresc doar să se folosească de tine. Tot ce faci în dimineaţa asta poate să îţi aduce pagubă şi necazuri. Statistic vorbind. Sunt şi Balanţe bogate cărora nu le pasă de tine, nu le pasă de nimic. Cel mai probabil este că, tot statistic vorbind, o să te întrebi mult unde sunt banii tăi pe care abia i-ai primit ca salariu. Şi că mai ai puţini bani după ce ai terminat cu aprovizionarea de toamnă şi de începutul şcolii. Nu mai întreba atâta, banii sunt în buzunarul cui trebuie! Treci la muncă ca să îmbogăţeşti şi mai mult pe bogaţi. Că niciodată bogatul nu o să creadă săracului!   

SCORPION    Concentrează-te pe problemele urgente, care te pot face să pierzi bani, dar nu exagera cu efortul, dacă nu reușești, lasă și pe săptămâna viitoare!  Seară plăcută, poate ieși în oraș. Ai mici probleme de rezolvat, la serviciu, sau la muncă, sau unde îţi desfăşori activitatea.  Abordarea sistematica a situatiei iţi furnizeaza datele necesare rezolvarii ei. Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror, nu intra în criză de timp. Pentru asta sunt făcuţi prietenii, colegii binevoitori şi părinţii. Fii mai plăcut decât de obicei, mai zâmbitor şi cu un umăr gata de oferit celor care vor veni să ţi se plângă. Fiindcă vor veni, fi absolut sigur, în perioada următoare. „Tu ascultă şi socoate…” – cum zicea poetul. Şi vezi ce se poate face!

SĂGETĂTOR   O zi bună, nu te mai doare nimic, la propriu, sau la figurat, iar cu puţină gândire pozitivă poţi rezolva şi problemele cotidiene de vineri, cum ar fi cumpărăturile şi plecatul în weekend.  Şi, în mod întâmplător, oare este ceva întâmplător, interesele tale se suprapun peste interesele altora. Totuşi, în viata este ca in supermarket : ai de unde alege, dar nu gaseşti ce iti trebuie. Mai nou, se pare ca şi oferta este scumpă şi de prostă calitate! Daca astazi te simti cumva zdrobit de refuzurile şefilor si ale colegilor, nu-ţi risipi inutil energia ca sa demonstrezi ca ai totuşi dreptate. Retrage-te acasă în siguranţa camerei tale şi fă-ţi planuri peste planuri pe care o să le amâni mereu şi nu o să le respecţi niciodată!

CAPRICORN   Majoritatea planurilor de viitor, mai ales în viata personală, suferă din cauza întârzierilor indicate de Saturn. Totuşi, astăzi poţi avansa  în rezolvarea unor problemele sentimentale. Trebuie să analizezi ultimele demersuri şi evenimente şi să retrasezi cursul lucrurilor. Înaintea unui nou atac, înaintea unei noi ofensive, sau al unui nou proiect, forţele trebuie să se regrupeze. Reorientarea, reformularea unor direcţii, strategii sau concepte este benefică şi necesară. Trebuie să foloseşti noi oameni, noi modalitaţi, noi concepte, noi cuvinte. Tu gândeşte-te bine! Ai la îndemănă tot ce îţi trebuie. Este necesar, doar, să le pui într-o nouă ordine, în ordinea bună!

VĂRSĂTOR   Eşti adus în situaţia de a lua unele decizii, mai delicate. Eşti obligat şi asta nu îţi place deloc! Minte-te frumos că este în interesul tău şi a celor din jur! De fapt, chiar aşa și este! Dacă ai ceva de aranjat, de comunicat, ceva ce-ţi era greu să cuantifici mai înainte în vorbe şi concepte, atunci foloseşte perioada dimineţii de azi. Stelele iţi sunt favorabile mai ales in domeniul social, al acceptarii opiniilor tale şi mai puţin in cel material, al desfăşurării unor afaceri şi/sau al încasării rapide a unor bani. De asemenea, în această perioadă este bine să nu-ţi iei nici un risc major. Evită sa semnezi acte oficiale, contracte, intelegeri. Mai pe seară evenimente sociale şi din sfera culturii şi a artei. Trebuie să-ţi dai opinia într-o problemă importantă. Fii mai tare în susţinerea propriilor idei şi interese, sigur, în spaţiul cultural!

PEŞTI    Astăzi ai energie şi te agiţi ca să acoperi mai multe domenii, să rezolvi cât de multe probleme poți. Totuşi, cei din jurul tău nu sunt în stare să-ţi aprecieze efortul și competența! Ziua de astăzi este o perioadă a zvonurilor. Care pot fi adevărate sau false. Normal! Filozofia şi teoria zvonisticii ne arată că de câte ori piaţa este saturată de zvonuri – se întâmplă ceva, sau cineva important are un interes de promovat. Adică acelaşi lucru, până la urmă. Configuraţia stelelor arată o perioadă complexă cu multiple aspecte, care se succed rapid. Ai o zi profitabilă. Cu toate cuadraturile, dimineaţa este favorabilă comunicării, aşa că te poţi aştepta la informaţii şi întâlniri care să-ţi aducă avantaje. Totuşi, aspectele sunt complexe, aşa că te poţi aştepta şi la veşti mai puţin plăcute, legate de întârzieri sau de persoane care se dau la fund şi/sau nu raspund la telefon!