DES Hub, noua platformă colaborativă de urmărire a digitalizării României

Digitalizare. Sursa foto: dreamstime.com

Asociația H.appyCities va lansa astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Comunicațiilor, DES Hub, un nou proiect destinat creării unui cadru de lucru colaborativ. Astfel se dorește creșterea indicatorilor României în clasamentul european al digitalizării, respectiv Digital Economy and Society Index al Comisiei Europene.

România ocupă ultimul loc la nivelul Uniunii Europene în ce privește performanța digitală măsurată prin raportul „Digital Economy and Society Index” (DESI).  Ceea ce este si mai îngrijorător este faptul că distanța față de medie și de penultimele clasate, Bulgaria și Grecia, a tot crescut, asta chiar dacă scorul României față de edițiile precedente s-a îmbunătățit.

La mai multe dintre categoriile DESI (de ex. Conectivitate) România a înregistrat o scădere constantă. În urmă cu câțiva ani, ne aflam totuși printre primele țări din Europa la viteza internetului sau acoperirea cu rețele de comunicații mobile.

În acest context, Asociația H.appyCities a decis să înființeze - Digital Economy and Society Hub (DES-Hub). Se dorește ca în cel mai scurt timp DES Hub să fie un centru de analiză, dar și de suport bazat pe dialog, scopul acestuia fiind de a crește performanța economiei digitale în România și a scorului DESI.

„Asistăm de prea mult timp la o atitudine mai degrabă pasivă. Aflăm odată pe an unde stă România în DESI, se discută câteva zile, apoi subiectul e trecut pe un plan secund. Cred că e nevoie de un mecanism care să urmărească permanent acest efort și, mai ales, să vină, prin dialog și colaborare, cu idei și soluții, nu doar cu acea critică de pe margine”, afirmă Radu Puchiu, co-fondator al H.appyCities și inițiator al acestui proiect.

Cum va funcționa totul

DES Hub va fi o platformă de dialog, resursă de documentare și analiză, de soluții generate colaborativ, toate țintite pe dimensiunile și sub-dimensiunile DESI și pe indicatorii individuali ce îi compun.

Se dorește inițierea unui dialog multi-partit pe fiecare dimensiune a DESI (Capital uman, Conectivitate, Integrarea tehnologiei digitale, Servicii publice digitale), de a identifica posibilitățile și intervențiile punctuale ce ar ajuta la creșterea scorului României pe respectivele dimensiuni și de a urmări implementarea lor.

Tot acest mecanism dorește să ofere instituțiilor, Guvernului României, posibilitatea de a urmări progresele intermediare, inclusiv prin dialogul purtat cu persoanele desemnate ca responsabili din partea instituțiilor publice.

Proiectul propune două etape. Prima, până în luna iulie 2022, de analiză a situației curente, cu identificarea elementelor ce pot duce la o îmbunătățire rapidă a scorului României în DESI.

A doua axată pe discutarea fiecărei dimensiuni și găsirea de soluții în mod colaborativ prin organizarea de întâlniri lunare pe parcursul anilor 2022 și 2023.

H.appyCities invită, așadar, toți actorii interesați să participe la acest efort colaborativ - Guvern, instituții publice, companii, organizații neguvernamentale, mediu academic - să i se alăture în acest demers.