La aproape trei săptămâni de la rebeliunea organizată miliardarul Evgheni Prigojin, mercenarii din grupul Wagner rămân derutaţi şi în inceritudine şi nu înţeleg în ce scop au fost folosiţi, iar în grup au apărut primele neînţelegeri. În timp ce unii luptători continuă să rămână fideli „tătucăi” Prigojin, alţii sunt nemulţumiţi că au fost opriţi din drum şi nu li s-a explicat în ce a constat aşa zisul „marş al dreptăţi”.
Confesiunile mercenarilor din Wagner
Foștii luptători ai companiei militare private au exprimat păreri opuse despre tentativa de puci a șefului lor și măsura în care aceasta a meritat sau a avut o justificare solidă. Unii mercenari l-au acuzat pe șeful lor că a pornit o revoltă din motive personale și și-au exprimat dezacordul cu acțiunile acestuia.„Eu și camarazii mei am luptat pentru țară, nu pentru un idiot încrezut și ambițiile sale personale”, a declarat Roman pentru The Moscow Times.
Vlad, un alt fost mercenar Wagner, a povestit pentru publicația citată că, pe 24 iunie, în timpul rebeliunii, a fost bântuit de întrebarea: „ Oare voi fi capabil să-mi împușc camarazii?".
Serviciul rus al BBC a vorbit cu unul dintre comandanții juniori ai PMC Wagner, numit Gleb (numele schimbat), care a participat cu unitatea sa la rebeliunea lui Evgheni Prigojin și a ajuns la Rostov-pe-Don de la Lugansk. El a spus că în dimineața zilei de 23 iunie li s-a ordonat să se adune în coloană și să înainteze, dar nu s-au dat detalii. De asemenea, luptătorii PMC Wagner, potrivit acestuia, nu au fost anunțați nici despre sfârșitul „marșului justiției” - comandantul superior le-a ordonat pur și simplu să se întoarcă la Lugansk.
„La sfârșitul primăverii, luptătorii de bază din Wagner au primit un ordin verbal ca cei care vorbesc cu jurnaliştii să fie uciși. În timpul marșului către Rostov, cei care au comunicat cu localnicii au fost puşcăriaşii, pe care în general nimeni nu avertizează despre nimic și nimeni di ai noştri nu îi consideră de oameni. Nu vreau să particip la ostilități în altă parte, dar contractul nu s-a încheiat şi nu pot să plec”, s-a confesat mercenarul.
Pur şi simplu s-a „enervat foarte tare”
Publicația rusească „Proekt” scrie, cu referinţă la o sursă din anturaajul fondatorului PMC Wagner, Prigojin a explicat incidentul subordonaților săi astfel: „M-am enervat tare”. O versiune similară a fost prezentată la câteva zile după rebeliune de către propagandista Margarita Simonian. Enumerând versiuni ale rebeliunii lui Prigojin, ea a spus că el pur şi simplu „s-a înfuriat”.
Scopul declarat al lui Evgheni Prigojin a fost de a-l înlătura pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, dar și de a împiedica ca gruparea sa să fie absorbită în armata regulată a Rusiei. El și-a oprit „marșul dreptății” spre Moscova după ce a negociat o înțelegere cu președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, prin care accepta un exil în Belarus.
După care Vladimir Putin, într-un discurs contradictoriu în care i-a împărțit pe mercenari în două tabere – trădători și patrioți – a anunțat că mercenarii angajați de Prigojin au opțiunea de a merge în Belarus sau de a se alătura armatei ruse.