Berlinul a negat că aceste submarine pot face parte din arsenalul nuclear israelian, însă, susține Der Spiegel, foşti înalţi responsabili ai Ministerului german al Apărării au dat asigurări că guvernul a crezut întotdeauna că Israelul echipează cu muniţie nucleară submersibile de atac din clasa Dolphin.

Germania a livrat deja trei din aceste submarine din clasa Dolphin Israelului, finanţând de altfel cea mai mare parte a facturii, şi alte trei urmează să fie livrate până în 2017.

Israelul studiază posibilitatea de a mai comanda trei submarine, afirmă revista.

”Germanii pot fi mândri de a fi garantat existenţa statului Israel pentru următorii ani”, a declarat, referindu-se la acest contract, ministrul israelian al apărării, Ehud Barak.

Conform Der Spiegel, Berlinul speră ca în schimbul acestor contracte vor exista concesii israeliene în ce priveşte coloniile din teritoriile palestiniene ocupate.
Publicația susține și că documente ale ministerului german de externe arată că Berlinul știa de programul nuclear al Israelului încă din 1961.

Der Spiegel notează și că Angela Merkel a fost de acord să finanțeze o treime din costurile celui de-al șaselea submarin – în jur de 135 de milioane de euro și că a permis Israelului să poată achita restul banilor până în 2015.
Scriitorul german Gunter Grass, laureat al Premiului Nobel, a acuzat, în aprilie, guvernul de la Berlin că a sprijinit echiparea nucleară a submarinelor israeliene. Comentariile sale au atras critici din partea politicienilor israelieni, dar și ale celor de la Berlin.