Evenimentul Zilei > International > Der Spiegel: Grecia are un deficit dublu decât cel raportat UE. Atena neagă informaţiile
Der Spiegel: Grecia are un deficit dublu decât cel raportat UE. Atena neagă informaţiile

Der Spiegel: Grecia are un deficit dublu decât cel raportat UE. Atena neagă informaţiile

Deficitul bugetar al Greciei este aproape dublu faţă de cifra oficială admisă de guvernul premierului Antonis Samaras şi în prezent se ridică la aproximativ 20 miliarde de euro, a dezvăluit ieri revista germană "Der Spiegel".

Datele publicaţiei germane se bazează pe un raport preliminar al experţilor UE, BCE şi FMI, care evaluează progresele înregistrate de statul elen în implementarea reformelor. „Der Spiegel" susţine că Atena va primi următoarea tranşă a împrumutului internaţional numai dacă deficitul este redus substanţial prin noi măsuri de austeritate, iar Antonis Samaras cere o nouă ştergere a datoriei Greciei pentru a reduce deficitul.

O misiune a reprezentanţilor FMI, UE şi BCE este în prezent la Atena pentru ajuta guvernul grec să finalizeze un nou pachet de măsuri care să genereze economii bugetare de peste 11,5 miliarde de euro, o condiţie necesară pentru deblocarea unei noi tranşe din programul de ajutor.

Dacă va obţine un raport pozitiv din partea creditorilor internaţionali, premierul elen Antonis Samaras intenţionează să ceară un răgaz suplimentar de doi ani pentru a îndeplini obiectivele de reducere a deficitului public solicitate de creditorii internaţionali în schimbul planului de ajutor în valoare de 130 miliarde de euro acordat în luna martie.

Carsten Schneider, expert al opoziţiei din Germania, a declarat că orice restructurare a datoriei Greciei ar costa plătitorii germani de taxe cel puţin 8 miliarde de euro.

Un reprezentant al Ministerului de Finanţe al Greciei a negat astăzi informaţiile publicate de revista germană, potrivit Agerpres. Oficialul susţine că statul elen negociază cu experţii UE, BCE şi FMI doar reducerea cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro, precum şi modul de realiza venituri suplimentare de 2 miliarde de euro.

După ce reprezentanţii UE, BCE şi FMI vor lua „o scurtă pauză" în discuţiile cu autorităţile elene privind programul de asistenţă financiară al Greciei, autorităţile de la Atena nu se aşteaptă ca un acord final privind reducerile bugetare să fie adoptat până săptămâna viitoare, a declarat oficialul de la Ministerul de Finanţe.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: