„I-am solicitat domnului Ministru Tobă şi doamnei Ministru Dragu, în calitate de deputat care îi reprezintă pe românii de peste hotare, să întreprindă toate acţiunile necesare, astfel încât cetăţenii români care revin în ţară să nu mai fie nevoiţi să înfrunte frigul, aşteptând zeci de ore în cozile de la punctele de trecere a frontierei. În această perioadă, este esențial să fie detaşaţi mai mulţi poliţişti de frontieră şi funcţionari vamali, pentru ca românii să-şi reîntâlnească familiile şi apropiaţii în cel mai scurt timp”, a declarat Eugen Tomac.

În scrisoarea adresată miniştrilor, Eugen Tomac a amintit că „în Uniunea Europeană locuiesc în prezent peste trei milioane de cetăţeni români, care au contribuit la dezvoltarea României prin trimiterea în țară a peste 45 miliarde de euro în ultimii ani” şi a subliniat că „este obligaţia statului român de a-i trata cu respect şi de a le proteja drepturile”.

Traficul la punctele de trecere a frontierei din vestul României, pe sensul de intrare în România, a crescut în zilele de 19 şi 20 decembrie de patru ori, iar cozile au depăşit 20 de km.