Deputaţii au blocat azi cererea de începere a urmăririi penale împotriva deputatului PSD Adrian Năstase, pe motiv că aceasta este inadmisibilă.
Aleşii au decis că solicitarea Parchetului în dosarul Zambaccian 1 nu poate fi acceptată, scorul fiind de 116 voturi pentru blocarea anchetei şi 100 în favoarea ei. Fostul premier Adrian Năstase a reluat teza potrivit căreia solicitarea procurorului general este neconstituţională, în condiţiile în care plenul Camerei Deputaţilor s-a mai pronunţat asupra dosarului Zambaccian 1 în august 2008.
PSD, PNL şi UDMR au făcut zid în jurul lui Năstase, votând pentru blocarea cererii de ridicare a imunităţii parlamentare, din considerente de procedură.
"O astfel de cerere din partea procurorului general este inadmisibilă pentru mai multe raţiuni: introduce ideea reluării la infinit a unor voturi anterioare, atacă principiul neretroactivităţii şi, de asemenea, introduce incertitudine în ceea ce priveşte nenumărate hotărâri ale Parlamentului", a susţinut fostul premier.
Aleşii, supraoamenii din buncăre
Năstase a mai spus că situaţia ar fi amuzantă dacă nu ar preuspune o gravă încălcare a principiilor de drept şi a Constituţiei, în sensul în care se cere aplicarea retroactivă a unei decizii a Curţii Constituţionale. El s-a referit la faptul că, în august 2008, plenul Camerei Deputaţilor a respins solicitarea parchetului de ridicare a imunităţii parlamentare pentru dosarul Zambaccian 1. Anul acesta, procurorul general a cerut însă reluarea procedurii pe motiv că, între timp, au fost modificate regulile în materie de imunitate. Astfel, după votul din august 2008, în baza unei sesizări a PDL, magistraţii Curţii Constituţionale au decis că începerea urmăririi penale se face cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi în sală şi nu cu majoritate calificată (jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor). PSD a susţinut că o decizie a CCR are valoare doar pentru viitor şi nu poate fi aplicată retroactiv.
În cadrul discuţiilor din plen, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a spus că aleşii sunt percepuţi ca "supraomeni care privesc deasupra legii arogant, de deasupra celorlalţi cetăţeni". Încuviinţarea anchetării lui Năstase ar reprezenta o şansă pentru parlamentari să îşi corecteze această imagine. "Noi parlamentarii suntem percepuţi că trăim izolaţi, într-un fel de buncăr, izolaţi de ziduri înalte. Trebuie să îndepărtăm această imagine neadevărată pentru majoritatea dintre noi. (....) Am convingerea că votul e un astfel de moment", a susţinut liderul PDL.
Curat constituţional
Toate discuţiile s-au axat pe "fineţuri" procedurale astfel că, după un întreg bâlci şi după ce au convenit, prin vot, că cererea procurorului general Laura Codruţa Kovesi este inadmisibilă, deputaţii au dat-o la întors. Mai exact, ei au susţinut că nu este clar pentru care dosar s-a cerut începerea urmăririi penale. Cu alte cuvinte, nu ştiu dacă votul lor este valabil în cazul Termopanelor sau este vorba despre un alt dosar.
Cu 185 de voturi pentru, 20 împotrivă şi trei abţineri, plenul a aprobat porpunerea udemeristului Marton Arpad ca Biroul permanent al Camerei Deputaţilor să ceară lămuriri Parchetului General. Astfel, conducerea Camerei Deputaţilor îi va trimite lui Kovesi o scrisoare prin care solicită explicaţii legate de dosarul pentru care se doreşte anchetarea fostului premier.
Dacă dosarul Termopanelor este blocat la nivelul Legislativului, în schimb Năstase poate fi cercetat penal pentru Zambaccian 2 şi pentru Mătuşa Tamara, în baza unui vot al Camerei Deputaţilor, din martie 2009. Năstase este acuzat de corupţie şi în dosarul Trofeul calităţii, pentru nereguli privind finanţarea campaniei electorale, din 2004. Procesul a fost însă suspendat, în condiţiile în care una dintre părţi a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, urmând ca CCR să se pronunţe.
CITIŢI ŞI:
Scandalul PSD-PDL s-a mutat la Parlament
Cum a risipit Năstase averea mătuşii Tamara