Anchetele procurorilor împotriva celor doi PSD-işti au fost blocate prin votul Camerei Deputaţilor. Urmărirea penală împotriva lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea a fost blocată ieri de deputaţi. Mitrea vrea să renunţe la parlament pentru a fi anchetat.
Pentru ca urmărirea penală să fie aprobată era nevoie de votul „pentru“ a două treimi din numărul deputaţilor, adică 218. În ambele cazuri, numă rul voturilor a fost insuficient: Adrian Năstase - 120 de voturi „pentru“ şi 150 „contra“; Miron Mitrea - 160 „pentru“ şi 115 „contra“.
Camera Deputaţilor a blocat ieri începerea urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase şi a lui Miron Mitrea. Solicitările DNA cu privire la dosarele celor doi lideri PSD au fost respinse printr-un vot masiv al deputaţilor.
„Conştiinţa“ a îndemnat PSD să-şi apere penalii
Împotriva urmăririi penale a celor doi au votat deputaţii PSD, PC, UDMR. Favorabili au fost deputaţii PDL, singurii care au votat „la vedere“. Partidele care au susţinut NUP-ul pentru Năstase şi Mitrea au evitat să-şi asume public poziţia. Luni dimineaţă, la şedinţa Biroului Permanent, liderii PSD au anunţat că nu vor impune grupului parlamentar de la Camera Deputaţilor conduita de vot. Aceeaşi decizie s-a luat şi în şedinţa grupului. „Să recomanzi grupului să voteze într-un fel sau altul înseamnă politizarea votului, lucru care se întâmplă la PDL în principal. Am lăsat la latitudinea fiecărui coleg să voteze conform propriei conştiinţe“, a anunţat Viorel Hrebenciuc.
În consecinţă, deputaţii PSD au votat „contra“, aşa cum se stabilise în cursul discuţiilor la care a participat şi Adrian Năstase. Acesta a pledat pentru un vot „împotrivă“, pe motiv că este un dosar politic. Tot „după conştiinţă“ au anunţat că vor vota şi deputaţii PC. Şi au votat alături de PSD. De asemenea, deputaţii PNL şi PRM au anunţat că susţin începerea urmăririi penale, pentru că ştiau că, şi cu votul lor, solicitarea DNA tot nu ar fi ajuns să fie aprobată. În realitate, şi de la PNL, şi de la PRM au existat deputaţi care au votat „contra“.
Adrian Năstase este acuzat că a luat mită materiale şi lucrări de construcţii în valoare de peste 30 miliarde de lei vechi, la proprietăţile sale din str. Zambaccian şi comuna Cornu. În schimbul acestor facilităţi, fostul premier ar fi făcut numiri în funcţii publice şi ar fi acordat contracte cu statul grupului de firme UTI. Acuzaţii similare i se aduc şi lui Mitrea, care, potrivit procurorilor DNA, ar fi făcut numiri în funcţii publice în schimbul a 5 miliarde de lei vechi, contravaloarea lucrărilor de renovare la casa mamei sale din Voluntari. IMAGINE
Fostul ministru al transporturilor vrea să-şi dea demisia din parlament pentru a se pune la dispoziţia justiţiei
După respingerea solicitării DNA de a se începe urmărirea penală în dosarul său, Miron Mitrea încearcă o lovitură de imagine, anunţând că va demisiona din parlament pentru a se pune la dispoziţia justiţiei. Vestea a devenit publică printr-un intermediar, Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, deoarece Mitrea se află în concediu în Austria, acolo unde are şi o casă de vacanţă. Spre seară, Miron Mitrea a confirmat spusele lui Olteanu. Într-un comunicat de presă, el a anunţat că-şi va da demisia odată cu începerea sesiunii de toamnă a parlamentului, pentru că „este un policitian care îşi respectă cuvântul dat“.
Nu a răspuns la telefoane
Miron Mitrea nu a fost prezent ieri la parlament. Nici la şedinţa grupului PSD, nici la şedinţa Camerei Deputaţilor, în care s-a supus la vot solicitarea DNA. „Cred că este în concediu“, i-a motivat absenţa Viorel Hrebenciuc, liderul deputaţilor PSD. Acesta s-a plâns că nu a reuşit să-l contacteze pe Mitrea, care nu a răspuns la telefon nici la apelul său, nici la cele ale altor colegi. Cu câteva zile în urmă, tot prin intermediari, Mitrea anunţase că va demisiona din parlament dacă deputaţii vor respinge solicitarea DNA de a se începe urmărirea penală. Mai mult, anterior, el solicitase deputaţilor PSD ca în cazul său să voteze „pentru“. Spre deosebire de el, Adrian Năstase a pledat în faţa deputaţilor PSD pentru respingerea solicită rii, motivând că este un dosar politic, confecţionat la comanda şefului statului Traian Băsescu. Năstase a fost prezent şi la şedinţa de ieri a parlamentului. S-a abţinut însă de la vot şi a plecat cu puţin timp înaintea anunţării rezultatului previzibil. Apoi a comentat satisfăcut pe blogul personal: „Votul de astăzi a fost o soluţie politică dată unui dosar politic“. (Florin Ciornei)
CONSECINŢĂ
Anchetele - oprite, dar nu definitiv
Rezultatul votului de ieri din parlament blochează cercetările în dosarele de corupţie deschise pe numele lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea cât timp aceştia au statutul de deputat. Potrivit precizărilor făcute de DNA pentru Mediafax, după şedinţa de plen, anchetele au fost oprite întrucât „nu sunt întrunite condiţiile legale pentru continuarea cercetării în cele două speţe“. „Nu este normal ca procedurile judiciare să fie blocate de cele parlamentare“, a comentat şi procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, care şi-a propus să înainteze Ministerului Justiţiei un act normativ menit să elimine acest tip de imunitate. Votul ar putea fi însă reluat, la cererea oricărui parlamentar, susţine preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Subiectul ar putea fi redeschis după ce Curtea Constituţională va discuta cererea PDL de reducere a numărului de voturi necesar pentru începerea urmăririi penale la 50% plus 1 din numărul parlamentarilor prezenţi la şedinţă. (Anca Simina)
COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles-ul nu a comentat pe fond
Comisia Europeană a evitat ieri să comenteze decizia Camerei Deputaţilor, dar a subliniat că progresul în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, „inclusiv în cazurile privind parlamentari şi actuali şi foşti membri ai guvernului“, rămâne principala provocare a României în ceea ce priveşte obligaţiile asumate faţă de UE. Pe de altă parte, cu excepţia PSD-iştilor, ceilalţi politicieni s-au arătat dezamăgiţi de rezultat. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat că nu este „o decizie bună pentru parlament, pentru funcţionarea justiţiei şi pentru raportul dintre puteri“. „Dacă mai era un dubiu, astăzi s-a văzut clar, prin votul exprimat, că sunt partide care chiar vor şi pot să pună piedică în calea justiţiei“, a declarat şi liderul grupului PDL Cristian Rădulescu. Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a catalogat votul drept previzibil, deoarece cei mai mulţi deputaţi erau convinşi că este vorba despre dosare politice ale „procurorilor băsescieni“. (Andi Manciu)