„Mă emoționează profund afirmația dlui Maior, că ar fi depus un efort pentru a traversa oceanul. Îi reamintesc marelui domn George Maior că este un angajat al statului român, deși domnia sa se consideră deasupra muritorilor de rând. Este plătit din banul public, ca atare era firesc să traverse oceanul că oricum nu l-a traversat pe banii domniei sale”, a spus marți Pleșoianu, într-o intervenție la postul Antena 3.

Comisiei parlamentară de anchetă a decis, luni, să îl informeze pe președintele Klaus Iohannis, referitor la faptul că fostul director al SRI ambasadorul George Maior a refuzat să răspundă întrebărilor forului. Propunerea a fost făcută de Liviu Pleșoianu și a fost adoptată cu șapte voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri.

„La propunerea domnului Pleșoianu, colegii au votat să facem o informare către președintele României cu privire la faptul că răspunsurile date de domnul Maior nu au fost satisfăcătoare”, a precizat președintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

Ea a precizat că s-a abţinut de la vot: „Eu m-am abţinut de la vot, acesta a fost votul membrilor comisiei, nu aştept nimic, decât îl informez cu privire la faptul că domnul Maior, în calitate acum de ambasador, s-a prezentat la comisie şi membrii comisiei care au votat se pare că nu au fost satisfăcuţi de răspunsurile primite şi consideră că nu e în regulă această atitudine a domnului Maior.”

Preşedintele comisiei parlamentare a adăugat că rămâne la latitudinea şefului statului ce decizie va lua, subliniind că membrii comisiei nu au competenţa de a cere sancţionarea lui George Maior: ”Nu pot să judec. Şi prin faptul că sunt jurist ştiu că în unele ţări lumea s-a prevalat de dreptul la tăcere sau de dreptul de a nu te autoincrimina şi în unele cazuri oamenii chiar nu au răspunsuri, de aceea m-am abţinut de la vot. (…) Nu avem competenţe să cerem sancţionarea. Rolul meu de preşedinte este să supun la vot propunerile membrilor, ceea ce am şi făcut. Aceştia au decis că este util un astfel de demers. Eu, personal, nu aştept nimic, nu pot decât să pun în aplicare ceea ce prin vot democratic membrii comisiei au decis.” 

Pe de altă parte, actualul ambasador al României în SUA, George Maior, a susținut, marți, că a răspuns la toate întrebările comisiei parlamentare pentru alegerile din 2009. 

Întrebat de jurnaliști dacă este o problemă de moralitate faptul că a fost prezent la Gabriel Oprea acasă, Maior răspuns: „Nu este deloc o problemă de moralitate, o problemă de moralitate se pune atunci când într-o anumită calitate, cum a fost cea pe care o aveam atunci, într-un fel implici serviciul într-o activitate politică. Ceea ce nu s-a întâmplat în cei 8 ani și 6 luni de mandat, lucru confirmat de toți partenerii externi, în toți acești ani. (…) Întotdeauna am avut o relație de prietenie cu Gabriel Oprea, am spus și la comisie acest lucru. Normal că vorbesc cu el, fiind o relație de prietenie.”