Plenul Camerei Deputaților urmează să dezbată, astăzi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale. Această ordonanță aduce modificări  importante legislației din sectorul gazelor. Prin urmare, producătorii de gaze vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70% din producție și, de asemenea, OPCOM să devină singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislație, fiind astfel exclusă platforma de tranzacționare a BRM.

„Începem să ne umplem de ridicol la Bruxelles pe niște teme care chiar nu sunt importante pentru Romania. Cei de la Bruxelles au ințeles foarte bine că marele caștigător al acestor modificări sunt cei de la Gazprom. Acesta este principalul motiv pentru care se opun!„ susține Nicolescu.  

Numele lui Iulian Iancu, deputat PSD, a apărut în perioada 2011-2012 în cablogramele WikiLeaks în care acesta era prezentat drept un apropiat al Gazprom. În note diplomatice ale ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Iulian Iancu era descris de colegul său de partid, Georgian Pop, drept “controlat de Gazprom“. Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani, că Iulian Iancu „va susţine South Stream (proiect al Rusiei concurent cu proiectul UE Nabucco – n.red.) şi propunerile Rusiei pentru instalaţii de depozitare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti“, conform Romania Libera.

Reamintim că în aceată lună Comisarul European pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete, a trimis o scrisoare către Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, Toma Petcu, ministrul Energiei și Iulian Iancu, Președintele Comisiei pentru industrii, în care semnala că amendamentele la OUG nr. 64/2017 privind piața gazelor naturale adoptate în Comisia de Industrii ar putea încălca libertățile fundamentale prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.