Depresia de sezon scade libidoul şi creşte pofta de mâncare

Depresia de sezon scade libidoul şi creşte pofta de mâncare

Tulburările afective sezoniere au semne clare şi pot merge de la simple stări de iritabilitate până la gânduri de suicid

Tristeţe, iritabilitate, somnolenţă. Sunt manifestări normale în timpul sezonului rece. În unele cazuri însă poate fi vorba despre ceva mai mult decât o uşoară melancolie. Persoanele care experimentează perioade lungi sau mai multe ierni la rând simptomele explicate mai jos pot suferi de ceea ce se cheamă Tulburare Afectivă Sezonieră (SAD).

  • METODA SIMPLĂ prin care îţi poţi prelungi viaţa cu şapte ani

1. Tristeţe Cele mai des întâlnite simptome ale depresiei sunt tristeţea, disperarea şi pierderea interesului pentru activităţile care vă fac plăcere în mod normal, precum socializarea. Atunci când aveţi aceste sentimente în fiecare zi, cel puţin două săptămâni, este posibil să suferiţi de depresie, însă dacă apar doar pe perioada toamnei şi iernii şi dispar în restul anului, înseamnă că aveţi o Tulburare Afectivă de Sezon. 2. Somnolenţă şi oboseală Persoanele care suferă de SAD simt nevoia să doarmă mai mult pe timpul iernii (aproape 10 ore pe noapte). În plus, sunt triste, obosite, se concentrează greu şi stau prost cu memoria.

  • CALCULEAZĂ-ŢI FERTILITATEA în funcţie de vârsta la care mama ta a intrat la menopauză

3. Furie Conform unui studiu din 2006, 40% dintre cei care suferă de depresie de iarnă se confruntă cu crize bruşte de furie, care se manifestă şi de 20 de ori pe lună. 4. Poftă de mâncare Apetitul crescut este un răspuns biologic la scăderea serotoninei, un neurotransmiţător asociat cu starea de spirit care ajută la controlarea foamei. 65% dintre persoanele care suferă de această formă a depresiei au un apetit mai crescut în timpul lunilor reci şi întunecate de iarnă, iar acest lucru se traduce într-o creştere în greutate pentru 75% dintre cei care au SAD.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • RISCUL DE BOLI DE INIMĂ poate fi "citit" în ochi şi urechi. AFLĂ dacă eşti predispus la infarct

Alimentele bogate în carbohidraţi cresc nivelul în creier al unui aminoacid denumit triptofan, care la rândul său determină eliberarea serotoninei. Şapte din zece persoane depresive se confruntă cu o poftă puternică de pâine şi paste şi au obiceiul să folosească aceste alimente drept tratament. 5. Pierderea interesului sexual Scăderea libidoului este un simptom comun la persoanele cu Tulburare Afectivă. Dar acest lucru este valabil doar pentru depresiile apărute în timpul toamnei şi iernii. Dacă tulburarea apare primăvara sau vara, apetitul sexual este crescut.

  • IPOTEZĂ SURPRINZĂTOARE. Cu toţii NE NAŞTEM BISEXUALI! Cum se formează ulterior orientarea

Terapie cu lumină sau şedinţe la psiholog ,,Intensitatea simptomelor în tulburările sezoniere poate merge de la suportabilitate până la forme grave, în care persoana nu mai vede rostul de a trăi, pierde energia şi motivatia de a face ceva pentru a ieşi din această stare, gândurile sunt însoţite de planuri suicidare şi chiar tentative de suicid'', ne-a explicat medicul Lena Rusti, psiholog la clinica Mentarex Consult din Capitală. În ceea ce priveşte tratamentul acestei afecţiuni, psihologii recomandă consultul unui specialist de la primele simtompe, pentru a se evita cronicizarea.

  • UN GEST BANAL pe care îl faceţi DIN REFLEX atunci când vă spălaţi pe cap VĂ POATE LĂSA FĂRĂ AUZ

În funcţie de intensitatea simptomelor, tratamentul poate consta în terapie cu lumină (cel mai adesea tulburarea este asociată anotimpului rece şi diminuarii prezenţei soarelui şi a luminii), tratament medicamentos antidepresiv şi psihoterapie. ,,Terapia cu lumină implică o sesiune de expunere la lumină puternică. Întrucât pot exista efecte secundare, e bine să se facă într-un mediu specializat", adaugă psihologul. CITIŢI ŞI:

  • Eşti femeie şi bei sucuri acidulate? EŞTI în MARE PERICOL!
  • Singurul ALIMENT MODIFICAT GENETIC care te VINDECĂ de o anumită boală