Depozitele de gaze ale României sunt pline în proporție de 53%. Analiștii spun că vom avea nevoie de import

Sursa foto: Dreamstime.com

Premierul Nicolae Ciucă dădea ieri asigurări că depozitele de gaze ale României vor fi pregătite pentru iarnă, cu o cantitate de 80% din capacitatea de umplere. Însă acțiunile participanților la piață par să indice că 80% n-ar fi suficient, mai ales în condițiile unei pieţe bulversate de restricțiile impuse Rusiei și de incertitudinile privind alimentarea cu gaze a Europei. Ca atare, se pare că vom înmagazina mai mult. Analiștii atragă însă atenția că și în aceste condiții vom avea nevoie de import.

În acest moment, depozitele de gaze sunt pline în proporție de 53%, cu 10 procente mai mult decât anul trecut, iar conducerea Depogaz spune că până în noiembrie vom depăși 80%, mai mult decât declara premierul și asta pentru că participanții la piață par să se asigure că incertitudinile internaționale nu vor afecta alimentarea românilor peste iarnă.

Vasile Cârstea, director Depogaz: „Din ceea ce simt în piață și din intențiile clienților noștri, este că toată lumea este focusată și a înțeles că trebuie să injectăm mai mult și eu sunt convins din modul cum decurge procesul de injecție, vă dau exemplu luna asta, noi aveam o capacitate rezervată de la clienţi de 6-7 milioane şi astăzi pompăm 16 la 18 milioane pe zi. Deci şi ei au devenit și au văzut că situația geopolitică nu este roză și deja s-au focusat și au găsit sursele necesare ca să vină cu ele la depozit”.

Cum stă România cu gazele

Analiştii atrag însă atenția că și dacă depozitele vor fi pline 100%, tot vom avea nevoie de import undeva între 15 și poate 25 de milioane de metri cubi pe zi, în funcție de luna de iarnă, de zi și de temperatură. Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chiseliță, spune că depozitele sezoniere ale României nu au o capacitate mare de extragere pe vârf de consum, de unde și nevoia de import.

„Ceea ce nu are România, și ar fi trebuit să aibă, sunt niște depozite zilnice sau depozite orare care să aibă capacitatea de a scoate o cantitate foarte mare de gaze naturale din depozite, în concordanță cu cererea foarte mare care există în zilele foarte reci. Ei, aceste depozite care există în România nu au această particularitate.

Ele ştiu să dea foarte mult, dar într-un timp îndelungat și nu pe perioade scurte de timp, așa cum ar avea nevoie românii. Comportamentul cererii de gaze în România s-a modificat faţă de acum 30 de ani, când aceste depozite au fost gândite. Şi noi avem nevoie de o parte de depozite sezoniere, aşa cum sunt acestea, dar avem nevoie de depozite cu viteză mare de reacţie”, a declarat Chiseliță pentru RRA.