Deportările staliniste, o amintire usturătoare și în Republica Moldova. Mesaj transmis de Maia Sandu

Maia Sandu, președintele din Republica Moldova, a vorbit despre un moment extrem de dureros: deportările staliniste. Care au afectat și o mare populație a Basarabiei. Primul val al strămutării oamenilor a început în ziua de 12 spre 13 iunie 1941.

„Regimul sovietic a scos mii de familii din casele lor, le-a urcat în trenuri marfare și le-a trimis departe de casă. Primari, preoți, învățători, fruntași agricoli - cei mai buni oameni din comunitățile noastre - au fost numiți „dușmani de clasă” și au fost deportați”, a scris Maia Sandu.

Republica Moldova și deportările lui Stalin. O rană care nu se poate cicatriza

„Multe familii au fost separate la îmbarcare, femeile și copiii au fost despărțite de soți și tați, iar o parte dintre ei nu s-au regăsit niciodată. Aproximativ 30-40 de mii de persoane au fost deportate din Basarabia în iunie 1941.

După război, sovieticii au continuat deportările și au încercat să ne ia tradițiile, valorile și credința. Au închis biserici și mănăstiri, transformându-le în grajduri, cluburi sportive sau spitale pentru alienați, iar bunurile oamenilor au fost confiscate pe nedrept”, a mai transmis liderul de la Chișinău.

Sursă foto: Președinția RM

O tragedie ce nu poate fi uitată vreodată, o perioadă de coșmar pentru Basarabia, dar și pentru fiecare țară ce a făcut parte din blocul sovietic, la acea vreme.

Mesaj transmis de Maia Sandu

„Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru - nu o vom uita niciodată. Avem datoria să păstrăm vie memoria nedreptății prin care au trecut bunicii și străbunicii noștri. Să le onorăm demnitatea umană, care i-a ajutat să țină minte cine sunt și de unde se trag, chiar și în condiții inumane, la capătul lumii. Să reținem lecția trecutului, respingând ferm orice impulsuri totalitare pe pământul nostru, și să educăm generația tânără în spiritul libertății și democrației, care îi vor pregăti pentru o viață în pace și prosperitate, în Moldova Europeană, parte a lumii libere.

Astfel, vom respecta și vom onora sacrificiul străbunilor, dar și vom asigura copiilor Moldovei un viitor în care ei nu vor fi scoși din case, urcați în trenuri de vite și deportați pentru simplul fapt că își duc onest traiul în casa și țara lor”, și-a completat Maia Sandu mesajul, conform unimedia.info.