Depistarea malformaţiilor la gravide, plătită de asigurări
- Adam Popescu
- 7 august 2008, 03:10
Gravidele ar putea să nu mai fie nevoite să achite din buzunar analizele pentru boli genetice ale fătului sau malformaţii de organe.
Analize precum cele care pot depista sindromul Down şi malformaţii grave ale copiilor ar putea să fie făcute gratuit, dacă un nou ordin prinvind îngrijirea gravidelor va fi aprobat de Ministerul Sănătăţii Publice. Actul este în acest moment în dezbatere publică pe site-ul MSP pentru o perioadă de 30 de zile. Analizele amintite, care sunt destul de costisitoare, ar putea fi suportate din bugetul fondului de asigurări de sănătate. Investigaţii în primul şi al doilea trimestru Gravidele ar putea să nu mai fie nevoite să plătească aşa numitul triplu-test, care se face între săptămânile 12 şi 16 de sarcină, dar şi ecografia de morfologie fetală (recomandată între 18 şi 22 de săptă mâni), dacă ordinul care modifică un act din 2004, privind metodologia efectuării consultaţiei fetale şi a celei postnatale, va fi aprobat sub forma actuală de MSP.
„Comisia de specialitate din minister a propus includerea în pachetul de servicii acoperit de casa de asigurări pentru gravide a screeningului pentru sindromul Down (care se face în trimestrul unu de sarcină) şi a screeningului pentru depistarea malformaţiilor fără legătură cu afecţiuni genetice (recomandat în al doilea trimestru de sarcină)“, explică profesorul Gheorghe Peltecu, preşedintele Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din MSP. Medicul mai spune că se doreşte ca femeile depistate cu sarcini care prezintă anumite riscuri să fie monitorizate în spitale care au departamente de medicină maternofetală. Investigaţiile costă acum cel puţin 300 de lei Cele două investigaţii sunt extrem de importante în monitorizarea unei sarcini. Triplu test, care ar trebui făcut între 12 şi 16 săptămâni de sarcină, conform propunerii MSP, evaluează riscul fătului de a dezvolta anumite boli cromozomiale. Analiza constă în măsurarea unor markeri biochimici din sângele mamei, care au valori caracteristice în cazul unor anomalii ale fătului. Între afecţiunile depistate cu ajutorul testului se numără defectele neurale (spina bifida) şi defecte ale genomului precum trisomia 18 sau sindromul Down. Nu toate anomaliile fetale pot fi depistate cu ajutorul triplului test. Pentru malformaţii care nu au legătură cu genetica se recomandă ecografia de morfologie fetală, între 18 şi 22 de săptămâni, când toate organele copilului sunt dezvoltate.
În cursul acestei investigaţii medicul măsoară copilul, verifică cum îi funcţionează plămânii, rinichii, inimă etc.
În clinicile private care fac astfel de analize, un triplu-test costă în jur de 100 de lei (acesta trebuie însoţit de o ecografie veche de cel mult două săptămâni), o ecografie de morfologie fetală 3 D ajunge la circa 200 de lei, iar una 4 D costă în jur de 300 de lei.
DIN FIŞA GRAVIDEI
Analize pentru tată şi vitamine pentru mamă
În acest moment, medicii de familie sunt obligaţi să completeze fişe speciale pentru gravide. „Pe lângă fişa de urmărire a gravidei, există şi un carnet al gravidei care trebuie completat. Ambele sunt obligatorii“, comentează medicul de familie Remus Lupu. În modelul de fişă propus de Ministerul Sănătăţii Publice pe site există rubrici care se referă şi la tată: medicul trebuie să-i completeze grupa sanguină, RH-ul, vârsta, dar şi diverse boli pe care acesta le are. Fişa are rubrici în care este trecut inclusiv necesarul de fier, acid folic sau calciu pe care femeile le au în funcţie de perioada sarcinii, ca şi toate investigaţiile pe care o femeie însărcinată trebuie să le facă în cele nouă luni. Proiectul de ordin şi anexele pot fi consultate pe site-ul www.ms.ro, la rubrica transpareţă decizională.