Fiul lui Gérard Depardieu a fost condus ieri pe ultimul drum de o suită selectă, invitată la o ceremonie intimă, la biserica din Bougival, în apropiere de Paris, unde locuia actorul. Slujba religioasă a început la 11.00 dimineaţa, cu uşile închise, camerele de filmat şi aparatele de fotografiat fiind interzise în interior – cerere expresă a familiei. Imagini din timpul ceremoniei, filmate sub îndrumarea regizoarei Josée Dayan (care a colaborat cu Guillaume Depardieu la „Mizerabilii“ şi „Contele de Monte-Cristo“) au fost proiectate însă pe două ecrane uriaşe, postate în faţa bisericii, pentru zecile de persoane adunate la funeralii.

Printre cei care i-au adus un ultim omagiu se numără soţia preşedintelui Franţei, Carla Bruni-Sarkozy (însoţită de sora sa, actriţa Valeria Bruni-Tedeschi), ministrul francez al culturii, Christine Albanel, regizorii Luc Besson, Bertrand Blier, Claude Berri, animatorul Marc-Olivier Fogiel, care a semnat împreună cu Depardieu biografia sa, „Tout donner“, actori şi muzicieni. La ceremonie a asistat şi regizorul peliculei „Copilăria lui Icar“, Alexandru Iordăchescu, alături de producătorii români şi actorii străini care au jucat în ultimul film al lui Guillaume Depardieu.

„Visa să-şi piardă urma“

În memoria tânărului actor s-au ţinut scurte cuvântări, cei care l-au cunoscut fiind invitaţi să-şi lase gândurile şi semnătura într-o carte. Pe fundalul câtorva piese de pe albumul la care lucra artistul, au fost derulate fotografii cu el. „A fost un copil, apoi un bărbat despre care ne întrebam tot timpul dacă se va întoarce seara acasă. (…) Îi liniştea pe toţi din jurul său, în afară de el“, a rostit mama sa, Elisabeth Depardieu, potrivit AFP.

Tatăl, Gérard Depardieu (care a avut o relaţie tensionată cu fiul său, până în ultima clipă), a citit un text despre suferinţa pe care o resimte, iar sora regretatului actor, Julie, a povestit că „Guillaume visa să-şi piardă urma, în timp ce toată lumea visa să-l regăsească“. Potrivit presei franceze, care citează surse apropiate familiei, trupul neînsufleţit a fost incinerat, dorinţă pe care Depardieu a împărtăşit-o apropiaţilor săi înainte de a muri.

O reuniune restrânsă în memoria sa ar putea fi organizată în zilele următoare şi la Bucureşti de către echipa filmului „Copilăria lui Icar“.

SLĂBIT

Chinuit de operaţii grele

Guillaume Depardieu a încetat din viaţă luni, la doar 37 de ani, la spitalul din Garches, lângă Paris, după ce trecuse prin două spitale româneşti, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ şi Spitalul de Urgenţă Floreasca. Potrivit medicilor, o pneumonie severă, ciroza hepatică de care suferea şi sistemul imunitar slăbit din cauza consumului de droguri şi alcool din trecut i-au grăbit moartea. În 2003, după 17 operaţii grele (în urma unui accident de motocicletă şi a unei infecţii cu stafilococ), lui Depardieu Jr. i-a fost amputat un picior. Actorul a filmat aproape două luni în România, pentru „Copilăria lui Icar“.