Denisa Comănescu, pe audiobook

Editura Humanitas Multimedia a organizat astăzi, la ora 17.30, la cafeneaua Fratelli, lansarea audiobook-ului „Obsesia autobiografiei“.

CD-ul conţine versuri din opera poetei Denisa Comănescu, în lectura autoarei. Vor vorbi: Cornelia Maria Savu, Florin Iaru, Radu Călin Cristea, Traian T. Coşovei şi Denisa Comănescu. Pe audiobook se regăsesc poeme din vechile volume de poezie ale autoarei, dar şi câteva noi.  "Sper ca acest audiobook să mă forţeze să găsesc acea tărie să adun toate ciornele pentru a termina poemele pe care le-am început şi să ies din viaţa celorlalţi, să nu mai fiu colonizată de viaţa celorlaţi scriitori pe care îi iubesc, de altfel", a spus poeta.    Mihaela Coman a afirmat, la rândul său, că "Obsesia biografiei este "mai mult decât un audiobook". "Poemele sunt mai mult decât un autograf. Audiobook-ul vine înaintea volumului de versuri (...). Denisa Comănescu mi se pare un mister. Mă miră fermitatea cu care încheie un contract şi cu care pune la punct o lansare, dar are o fragilitate pe care noi le-am pierdut de la peste 20 de ani. Este un amestec de fragilitate şi feminitate". Cornelia Maria Savu a spus că titlul audiobook-ului se potriveşte evoluţiei carierei poetei: "Biografia este o obsesie când ficţiunea celorlalţi îţi intră în biografie".    "Cine mi-ar fi spus în urmă cu 34 de ani că vom părăsi singurătatea sau iluzia poeziei, că vom ajunge în manuale, că vom merge ca persoane publice, l-aş fi privit cu acea uimire pe care numai un om tânăr putea să o aibă", a spus poetul Florin Iaru, amintindu-şi că a fost coleg de facultate cu Denisa Comănescu. El a dorit să îi facă un elogiu autoarei "în calitatea ei de tânără poetă". De asemenea, Traian T. Coşovei şi-a amintit-o pe poetă în perioada studenţiei. "Lipeam poezii pe pereţi fără speranţa de a le publica", a spus poetul, care a descris-o pe Denisa Comănescu ca pe "un Gavroche în fustă". "Denisa Comănescu a evoluat constant. Exista, în anii '80, o tendinţă de a folosi biografia ca pe o armă poetică. Biografia însemna şi mărturisirea unei existenţe într-un spaţiu concentraţionar. Denisa Comănescu şi-a păstrat naturaleţea şi sentimentul". "Acest audiobook este un mesaj pe care Denisa Comănescu îl trimite spre viitor", a mai spus Coşovei, adăugând că CD-ul în lectura autoarei ar merita să aibă un loc pe naveta care a fost trimisă în spaţiu şi în care au fost puse diferite obiecte definitorii pentru rasa umană. 

La finalul evenimentului, autoarea a citit trei poeme, printre care şi "Versuri de aşezat într-un anume loc", realizat în urma unui schimb epistolar cu poetul Mircea Ivănescu.