Demollari isi cauta de lucru in Romania

Demollari isi cauta de lucru in Romania

Fostul mare international albanez ar antrena si in Liga a II-a de la noi.

Pragul clubului Dinamo a fost calcat ieri de un oaspete neasteptat. Albanezul Sulejman Demollari, cel mai bun stranier care a jucat vreodata in campionatul de fotbal al Romaniei, a vizitat ieri stadionul din Soseaua Stefan cel Mare, unde a evoluat vreme de trei sezoane si jumatate (intre 1991 si 1995), cu scopul de a trata cu sefii gruparii „ros-albe” termenii unei reveniri spectaculoase.

Demollari zaboveste in Romania pana pe 20 iunie, perioada in care isi cauta de lucru la o echipa din fotbalul nostru. Prima lui optiune este Dinamo. „Demo” nu exclude posibilitatea sa se stabileasca definitiv pe malurile Dambovitei, impreuna cu sotia si cei doi copii ai sai (o fetita de 12 ani si un baietel de 9 ani), in cazul in care isi va gasi un loc caldut. Demollari n-a uitat limba romana, pe care a invatat-o fara profesor, iar cand se afla in dificultate, apeleaza la italiana.

Cu diploma in buzunar Sulejman Demollari are un CV bogat. El a activat in trecut ca selectioner al Albaniei si ca antrenor la formatia Dinamo Tirana. In ultima perioada, „Demo” isi ocupa timpul cu scoala de fotbal din Tirana care-i poarta numele. La Bucuresti, fostul conducator de joc al „cainilor” a adus in bagaje si diploma de absolvent al scolii de antrenori de la Coverciano. Hartia se afla tot timpul asupra lui, impaturita cu grija in buzunarul de la pantaloni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prima oara voi discuta cu Dinamo. Poate imi gasesc un post la Centrul de Copii si Juniori. Daca nu voi gasi nimic la Dinamo, as antrena si o echipa din Liga a II-a! Ma voi stabili aici, daca o sa-mi gasesc ceva de munca”, ne-a declarat ieri „Demo”.

Daca va fi refuzat de Dinamo, Demollari ar putea ajunge la rivala Rapid, unde Viorel Moldovan, fostul sau coleg de camera de la Dinamo, a preluat fraiele, fiind numit intr-o functie de conducere. „Viorel e in vacanta, la Roma. Astept sa revina vineri in Romania si sa discut cu el”, spera fostul international. Demollari trage nadejde ca, daca nu Moldovan, macar Dorinel Munteanu ii va intinde o mana de ajutor si il va lua „secund” la FC Vaslui. Albanezul a ramas prieten si cu fratii Marian si Costel Pana.

Are peste 100 de kilograme Demollari s-a intors in Romania dupa aproape doi ani. 11 august 2005 a fost ziua in care albanezul a vizitat ultima oara gruparea „ros-albilor”. Luni seara, sosirea lui „Demo” la Bucuresti n-a trecut neobservata. „Ma bucur ca am fost recunoscut pe aeroport. Un agent vamal mi-a zis ca ma stie de la Dinamo”, spune mandru „Demo”. Pe Demollari l-au schimbat anii. „Am peste 100 de kilograme. Pe cand eram jucator aveam doar 72. E semn ca se traieste bine si in Albania”, glumeste el.

Amintirile din perioada Dinamo ii sunt proaspete. „Era un colectiv extraordinar la Dinamo. Fratii Pana, Mihali, Moldovan... Baieti extraordinari. In 1991, eu venisem din Albania din postura de cel mai bun fotbalist al acestei tari. Avusesem oferta si de la Panathinaikos Atena, dar mi-am dorit sa ajung in campionatul Romaniei.

Imi pare bine ca nu m-am inselat cand am ales Dinamo”. „Prunea si Mihali fumau mult”, dezvaluie razand Demollari. „Minte, el venea la cinci si jumatate dimineata si tragea de mine sa fumam. N-avea somn. Ce, fumam mult? Cate zece tigari pe zi!”, i-a raspuns Mihali. „Halagian era un pic comunist!”

La Dinamo, Demollari a lucrat cu Florin Halagian, un antrenor foarte exigent, ajutat de un alt „dur”: Viorel Hizo. Initial, „Hala” nu l-a dorit pe Demollari: „La prima negociere cu Dinamo, clubul era reprezentat de presedintele Vasile Ianul si de antrenorul Florin Halagian. Pretul total al afacerii era de 250.000 de dolari, incluzand aici banii pentru Dinamo Tirana si salariul meu. Halagian a spus:

„Cu banii astia cumparam cinci fotbalisti foarte buni!”. Dinamo m-a refuzat, intr-o prima faza. Am plecat suparat la hotel. Ianul ne-a chemat a doua zi pentru o alta runda de negocieri, dar fara Halagian prin apropiere. Ca antrenor, Halagian a fost dur, dar corect.  M-am inteles bine cu el, chiar daca era un pic comunist (rade)”.

Blaturi pentru titlul de golgheter In caminul clubului, albanezul locuia in aceeasi camera cu Viorel Moldovan, abia achizitionat de la Gloria Bistrita: „Viorel nu era titular la Dinamo si plangea mereu in camera. Ma ruga sa-i dau pase de gol, ca sa inscrie si sa poata prinde si el echipa”. Demollari nu neaga existenta blaturilor din acea perioada.

„Eu nu stiam nimic. Nu mi-ar fi spus nimeni nimic, fiindca eram un strain la echipa. Prunea, Mihali si Dorinel erau liderii echipei. Ei stiau mai multe. O singura data am fost dat la o parte. In sezonul 1991-1992, Vasile Ianul a ordonat sa nu bat eu un penalty, pentru a-l lasa pe Gerstenmajer sa execute. Eu aveam 18 goluri, iar el - 20. Dinamo dorea sa-l scoata golgheter pe Gabor si sa-l vanda apoi in strainatate”, povesteste „Demo”.

Demollari a fost, pentru cateva luni, in cantonament cu Steaua, marea rivala: „Mi se terminase contractul cu Dinamo, si Steaua a profitat. Suporterii dinamovisti m-au sunat si m-au rugat sa ma intorc la Dinamo. Asa am si facut. Buduru m-a adus inapoi. La Steaua, liderul era Marius Lacatus. El se ducea la arbitru si ii zicea: „A fost fault, trebuie sa dai cartonas!”. Si arbitrul facea ca el! Laca era un baiat deosebit. Mi-ar face mare placere sa-l revad”.

DISCIPLINAT

Un singur cartonas galben in Divizia A

Sulejman Demollari a fost un jucator exemplar. Disciplinat si elegant in joc, albanezul nu obisnuia sa faulteze. „Demo” a spus ieri povestea singurului cartonas incasat in campionatul Romaniei: „Jucam cu Dinamo la Piatra-Neamt. Ceahlaul conducea cu 1-0.

Eu am patruns in careu cu mingea la picior si am plonjat, sperand sa primesc penalty. Am simulat, recunosc. M-am dus la arbitru, care era domnul Ion Craciunescu, si l-am impins de trei ori. Mi-a acordat cartonas galben. Am meritat sa fiu sanctionat. Dupa meci m-a luat deoparte si mi-a spus: „Daca nu erai tu, dadeam cartonas rosu!”. In Albania nu primisem niciun cartonas galben in toata cariera!”.

VALOARE

Italianul Carlo Mazzone nu l-a uitat Notorietatea lui Demollari a depasit granitele tarii noastre. „Cand a venit la Brescia, antrenorul Carlo Mazzone a aflat ca are in lot un fotbalist albanez (n.r. - Igli Tare, legitimat in prezent la Lazio Roma). Igli mi-a spus ca prima intrebare pe care i-a adresat-o Mazzone a fost: „Ce face Demollari?”„. Demollari i-a scos peri albi lui Carlo Mazzone pe cand vestitul tehnician, un fel de Florin Halagian al Italiei, pregatea formatia Cagliari, echipa eliminata din cupele europene de Dinamo.

CV

Sulejman Demollari

> Data si locul nasterii: 5.05.1964 (Tirana, Albania)

> Post: mijlocas ofensiv

> Debut in Divizia A: 25.08.1991, Dinamo - Petrolul 6-0 (2 goluri)

> Meciuri si goluri la Dinamo: 100 / 36

> Meciuri si goluri la nationala Albaniei: 45 / 1

> Stare civila: casatorit, doi copii

AMINTIRI DESPRE „NEA VASILE” „Ianul ne dadea bani din punga” Sulejman Demollari a fost tratat ca un rege de catre presedintele Vasile Ianul. „Nea Vasile mi-a zis ca o sa joc la Dinamo pana o sa-mi creasca barba la pamant! Dupa primul sezon petrecut la Dinamo, Austria Viena a vrut sa ma cumpere. Ianul n-a dorit sa-mi dea drumul.

Dupa ce Dinamo a eliminat Sporting Lisabona din cupele europene, la banchetul de la Hotelul Bucuresti, Ianul ne-a dat cate o prima de 4.000 de dolari, cu 1.000 de dolari mai mult decat era prevazut. Ne-a dat banii imediat dupa meci, direct din sacosa. Asa era el, om bun. Dadea la toti. Ne dadea bani de buzunar, sa avem pentru taxi si pentru altele, bani pe care nu ii trecea prin contabilitate. A platit saracu’ pentru asta cu inchisoarea!”.