Democrația Morții: Olanda va oferi „Pastila de Otravă” tuturor bătrânilor care vor să-și pună capăt vieții

Democrația Morții: Olanda va oferi „Pastila de Otravă” tuturor bătrânilor care vor să-și pună capăt vieții

În prezent, Olanda permite eutanasia atunci când suferința pacienților este considerată de nesuportat și nu există perspective de amelioare, cu condiția ca decizia morții să fie voluntară.

Cu toate acestea, medicilor li se permite să ucidă copii mai mici de 12 ani, cărora li s-a pus un diagnostic de suferință incontrolabilă și insuportabilă, cu consimțământul părinților.

În politică, partidul de stânga D66 face în prezent presiuni pentru ca persoanelor în vârstă să li se dea o pilulă cu otravă.

D66 este membru al actualei coaliții majoritare de guvernământ din Olanda. O purtătoare de cuvânt a declarat că guvernul este prea lent în oferirea celor mai bune mijloace de a pune capăt vieții omenești.

Pia Dijkstra, de la D66, a declarat joi, 6 februarie, că va propune un proiect de lege privind „viața terminată” în această lună. Acesta ar urma să permită vârstnicilor de peste 75 de ani, FĂRĂ condiții de sănătate insuportabile, să ceară eutanasia.

Pe rețelele sociale, Dijkstra a scris că există „o largă susținere pentru ca oamenii să-și asigure un sfârșit demn propriilor vieți”.

Potrivit DutchNews.nl., deputata Carla Dik-Faber, membră a Uniunii Creștine, a afirmat că partidul său se opune vehement proiectului.

„Crearea unei pilule disponibile pentru sinucideri ar fi cel mai cinic răspuns pentru oamenii care își doresc moartea”, a spus ea. „Înseamnă că am renunța, în loc să ne dorim să-i ajutăm.”

Într-o declarație pentru ziarul spaniol ABC, Dik-Faber a avertizat că, odată ce sinuciderea asistată va fi disponibilă pe scară largă, numeroase persoane în vârstă vor fi încurajate să-și pună capăt vieții.

„Persoanele vârstnice se pot simți inutile într-o societate care nu îi prețuiește bătrânețea. Este adevărat că există oameni care se simt singuri, și alții care pot avea o viață suferindă, iar acest lucruri nu sunt ușor de depășit, dar guvernul și societatea ar trebui să-și asume responsabilitatea. Nu ne dorim consultanți pentru moarte, ci pentru viață. Pentru noi, toate viețile sunt prețioase.”

Dik-Faber a declarat pentru ABC că proiectul de lege le-ar permite așa-zișilor „consilieri pentru sfârșirea vieții” să administreze medicamente letale, în locul medicilor, așa cum cere în prezent legea.

Politiciana a afirmat că aceasta „nu este o problemă individuală, ci afectează întreaga societate”.

Chiar dacă parlamentarii Uniunii Creștine nu vor vota proiectul de lege al D66, acesta poate fi aprobat cu voturile celorlalte partide de stânga.