Evenimentul Zilei > Social > Demiterile la ICR se fac ilegal. Afli de ele de pe online
Demiterile la ICR se fac ilegal. Afli de ele de pe online

Demiterile la ICR se fac ilegal. Afli de ele de pe online

Directorii din timpul mandatului Patapievici de la ICR Paris şi Budapesta explică de ce demiterile lor nu sunt legale

După demiterea operată de curând sub forma unui comunicat de presă, Brânduşa Armanca, director al ICR Budapesta, şi Katia Dănilă, director al ICR Paris, au detaliat pentru EVZ circumstanţele concedierii lor.
"Puteam fi demisă dacă primeam calificativul «nesatisfăcător» timp de doi ani. Nu a fost cazul. Nu am primit niciun telefon prin care să fiu informată de demitere sau vreo notificare de la MAE şi nici nu am avut vreun contact cu cineva din noua conducere. Ironic, voiam să îl sun pe Andrei Marga cu 10 minute înainte să aflu ştirea de pe site-ul ICR", a afirmat Katia Dănilă.
O anulare simbolică a activităţii ICR
"În primul rând, la ICR funcţionăm după două legi, plus Codul muncii", susţine Brânduşa Armanca. Ea mai precizează: "O lege este legea ICR din 2003 şi cealaltă e statutul corpului diplomatic, pentru că suntem diplomaţi asimilaţi. În legea ICR este menţionat că mandatul unui director şi al directorilor adjuncţi este de patru ani cu posibilitatea reînnoirii încă o dată.
Pe de altă parte, statutul corpului diplomatic indică trei situaţii în care se poate face retragerea unui diplomat din misiunea lui de patru ani. Una este retragere disciplinară şi atunci o comisie stabileşte care e problema disciplinară, alta este dacă doi ani se primeşte calificativul «nesatisfăcător» şi ultima e dacă s-a început o cercetare penală. Nu ne aflăm în niciuna din aceste situaţii, dimpotrivă, avem (şi ea, şi Katia Dănilă – n.r.) calificative maxime. Codul muncii stipulează că trebuie să existe un motiv pentru retragere. Nu am primit nicio notificare, nicio hârtie, nici măcar să îmi spună cineva. E formă de anulare simbolică a activităţii ICR", consideră Armanca.
Noul director ICR Budapesta nu prea ştie maghiara
"În general nu poţi numi pe cineva pe un post nevacant. Locurile noastre nu sunt vacante. Numirea cuiva pe un post nevacantat este o aberaţie din punctul de vedere al oricărei legislaţii", a mai spus directorul ICR Budapesta.
La conducerea acestuia urmează să vină Gabriela Matei, calificată în comunicatul de presă drept "consacrată în sfera diplomaţiei culturale". Aceasta a mai lucrat în ICR până în primăvara lui 2007, când a plecat cu raport disciplinar, făcut de ambasadorul României de la acea vreme, pentru activitatea defectuoasă ca adjunct la ICR Budapesta şi pentru conflictele permanente cu colegii.
"Este absolut inaptă pentru orice funcţie de conducere pentru că a avut conflicte majore în toate colectivele în care a fost. Nu are niciun background cultural şi cunoaşte nesatisfăcător maghiara. Oamenii care sunt acum în funcţii au masterate, doctorate, cărţi, experienţă în management. Nu există referent la ICR care să nu vorbească perfect limba ţării", detaliază Brânduşa Armanca.
Katia Dănilă a aflat că nu mai e director al ICR Paris de pe site-ul instituţiei
Numirea cuiva pe un post nevacantat este o aberaţie din punctul de vedere al oricărei legislaţii".
BRÂNDUŞA ARMANCA director ICR Budapesta
Când demisie, când demitere
Schimbările la nivel de conducere, operate la ICR din Budapesta şi Varşovia, le succedă celor efectuate la ICR din New York şi Paris. Katia Dănilă, director al ICR Paris, a fost înlocuită cu publicistul Alexandru Dobrescu, pentru ca în funcţia de director ajunct să fie numită Ramona Călin.
Miercuri, Doina Uricariu a fost numită în funcţia de director al ICR New York, după ce vineri, 15 septembrie, Corina Şuteu şi-a prezentat demisia. "Această demisie vine ca un răspuns natural la şirul de măsuri luate în defavoarea instituţiei pe care am slujito cu pasiune şi competenţă în ultimii şase ani", a declarat Corina Şuteu.
CITIŢI ŞI:

  • BĂTAIA DE JOC A LUI MARGA. Concedieri în masă la vârful ICR
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: