Toți jurnaliștii de la Transindex, o publicație de limba maghiară, din România, au decis să demisioneze, marți, și au explicat într-un comunicat gestul extrem.
Șoc la una dintre puținele publicații independente de limba maghiară din Transilvania, Transindex. Toți angajații au decis să demisioneze, marți, iar acest gest extrem vine cu două luni înainte ca în Ungaria să aibă loc alegeri, la data de 3 aprilie. Transindex are o vechime de 23 de ani.
Jurnaliștii și-au dat demisia în bloc și se plâng că nu mai au parte de independență editorială
Jurnaliștii au explicat de ce au luat această decizie în cadrul unui text ce a fost publicat pe site. Ei s-au plâns de faptul că nu mai beneficiază de independență editorială. De asemenea, demisionarii au atras atenția că tot mai multe publicații de limba maghiară, din Transilvania, și-au pierdut independența.
Transindex este deținută de o companie și de o asociație neguvernamentală. ONG-ul a fost fondat de membri ai echipei editoriale și este condusă de foști și actuali membri. Acționarul majoritar al companiei este Aron Hajdu, directorul Transindex, și Annamária Gyöngyi, care deține 30% din acțiuni.
„Simțim că munca noastră în cadrul acestei instituții a devenit cu totul imposibilă și nu mai putem să îndeplinim sarcina care ar fi sarcina unei prese libere.
Avertismentul pe care l-au lansat: „Acum facem bagajele pentru că nu mai avem de ales”
Cu toții observăm că spațiile libertății de exprimare și publicitate maghiară din Transilvania au devenit din ce în ce mai restrânse în ultima perioadă. De aproape doi ani, luptăm pentru supraviețuirea noastră într-un mediu politic (…) acum facem bagajele pentru că nu mai avem de ales”, au precizat jurnaliștii în mesajul postat pe site.
Ei au mai afirmat că proprietarul majoritar al Transindex „este pe cale să vândă” și în acest context, „nu ne mai vedem independența ca jurnaliști”.
În ceea ce privește alegerile din Ungaria, ministrul de Externe al acestei țări, Peter Szijjarto, a venit în România pentru a-i mobiliza pe etnicii maghiari. „Sprijinul pentru comunitățile maghiare de dincolo de graniţele Ungariei, din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc, va continua dacă oamenii vor vota din nou încredere pentru Guvernul ungar, la alegerile din 3 aprilie”, a spus oficialul de la Budapesta.
„Este o perioadă când maghiarii din bazinul Carpatic au interese și valori comune, dar putem spune că națiunile din această regiune au avut interese comune, politice, economice și din toate punctele de vedere, dacă colaborează, atunci succesul sigur că va veni. De aceea este important dialogul, este important să avem întâlniri periodice și să reușim să proiectăm împreună viitorul”, a precizat și Kelemen Hunor, liderul UDMR.