Demisia lui Emil Boc a făcut Breaking News la BBC

Demisia lui Emil Boc a făcut Breaking News la BBC

Site-urile unor publicații și televiziuni străine au anunțat cu Breaking News informația privind demisia, din această dimineață, a premierului român Emil Boc.

Și agenția REUTERS scrie că Emil Boc a demisionat ca urmare a protestelor populației față de măsurile de austeritate. Președintele Traian Băsescu l-a numit pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu interimar în fruntea unui guvern a cărui popularitate s-a prăbușit în sondajele de opinie, înainte de alegerile legislative din luna noiembrie, adaugă REUTERS. Primul-ministru Emil Boc a demisionat în urma protestelor populației fașă de măsurile de austeritate, ”pentru a detensiona situația economică și socială”, a relatat BBC.

Premierul român a făcut acest anunț într-o reuniune a Cabinetului. ”Știu că am luat decizii foarte dure, dar roadele au început să apară”, a spus șeful executivului. Deşi economia României a crescut anul trecut, guvernul a fost afectat de cele trei săptămâni de demonstraţii, scrie BBC, care aminteşte că premierul a impus printre altele o reducere de 25% a salariilor din sectorul public şi o îngheţare a pensiilor. Anunțându-și demisia la televizor, Boc a declarat că nu este tipul de om care să se agațe de putere și că a venit vremea să lase loc unui alt guvern, relatează site-ul televiziunii CNN. El a admis că a făcut greșeli, dar a precizat că este convins că România va avea un viitor. Boc pare astfel să fi pierdut sprijinul propriului său partid, PDL, mai mulți lideri ai formațiunii vorbind săptămâna trecută despre necesitatea unei schimbări, adaugă CNN. Nu este Lucas Papademos. Încă Cotidianul britanic ”The Guardian” scrie despre demisia unui premier european înaintea alegerilor şi după mai multe săptămâni de proteste la nivel naţional faţă de măsurile de austeritate.: "Nu este Lucas Papademos al Greciei (încă). De fapt este Emil Boc al României", sublinază cotidianul britanic. Și agenția AP transmite că Emil Boc a anunțat că demisionează ”pentru a proteja stabilitatea țării”.

Site-ul ziarului ”Le Figaro”, care citează agenția AFP, scrie că primul-ministru român a anunțat azi demisia sa și a cabinetului său de centru dreapta, a cărui cotă de popularitate a scăzut considerabil, în timp ce opoziția cere alegeri anticipate. Potrivit AFP, Boc a cerut Parlamentului să dea cât mai curând votul de încredere unui nou guvern, pentru a nu pune în pericol stabilitatea țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numeroase voci din sânul Partidului Democrat Liberal (la putere) au cerut demisia lui Boc în ultimele săptămâni, pe fondul contestării masive a cabinetului, în stradă, cu manifestații care se desfășoară de peste 15 zile în întreaga țară, amintește AFP. Din 13 ianuarie, 1.000 de români se reunesc în fiecare seară în Piaţa Universităţii în centrul Bucureştiului pentru a manifesta împotriva politicii de austeritate pusă în aplicare de Guvernul de centru-dreapta, aminteşte ”Le Monde”. Site-ul cotidianului italian ”La Repubblica” scrie, de asemenea, despre demisia de la București. De la jumătatea lunii ianuarie, mii de oameni au ieșit în stradă, în toată țara, pentru a protesta față de planul de austeritate al guvernului., notează cotidianul italian.