Delta Văcărești nu ar fi existat astăzi dacă Nicolae Ceaușescu ar mai fi trăit. Ce planuri avea liderul comunist pentru rezervația naturală

Sursa foto: Parcul Național Văcărești

Delta Văcărești este astăzi un parc natural, extrem de cunoscut pentru lumea sălbatică pe care o oferă. Deși se află în inima Capitalei, acest loc reprezintă o oază de liniște, unde poți respira puțin aer curat. Dacă Nicolae Ceaușescu ar mai fi trăit, această oază de liniște din mijlocul orașului nu ar fi existat. Liderul comunist avea cu totul alte planuri pentru această zonă.

Parcul Natural Văcărești este situat între cartiere Vitan și Berceni din Capitală. Locul este o oază de liniște plin cu floră și faună bogată. El găzduiește aproximativ 150 de specii de păsări, 331 de specii de plante și multe alte tipuri de mamifere, insecte, amfibieni, pești și moluște, potrivit site-ului oficial al Parcului Natural Văcărești. Numeroși reprezentanții ai organizațiilor non-guvernamentale, dar și ai societății civile din România au militat pentru salvarea acestui parc în urmă cu câțiva ani în urmă.

Dacă acum ne mândrim cu Delta Văcărești, în timpul regimului comunist acest loc nu era decât o mlaștină, situată la periferia orașului. Aici locuiau numeroase familii care aveau grădini întinse, iar străzile nu erau asfaltate. Nicolae Ceaușescu nu era deloc mândru de modul în care arată zona, așa că a decis să intervină. El a ordonat demolarea întregului cartier, inclusiv Mănăstire Văcărești. Aici ar fi trebuit să se înalțe un frumos așezământ, cu clădiri moderne, care să găzduiască instituții ale statului. De asemenea, locația avea să găzduiască și Lacul Văcărești.

Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a capitalei în fața inundațiilor, similar cu cel amplasat la Lacul Morii, situat în zona Crângași, din Capitală. Nicolae Ceaușescu a început lucrările pentru a moderniza zona în anul 1989 și a reușit să finalizeze lacul și digurile. Deși Dâmbovița curge la doar câțiva metri depărtare, Lacul Văcărești urma să fie alimentat din râul Argeș, prin intermediul Lacului Mihăilești, aflat la o distanță de 27 de km. Lucrările au fost finalizate pe o lungime de 14 km, însă proiectul a fost abandonat după căderea regimului comunist.

Parcul Natural Văcărești este acum o oază de liniște și relaxare pentru bucureșteni. Pe 24 februarie 2020, un incendiu masiv a izbucnit în Delta Văcărești, când a luat foc o suprafață de aproximativ 30.000 de mp. Incendiul a fost stins, după mai bine de trei ore, potrivit unui anunț al Administrației Parcului Național Văcărești.